Tanártovábbképzés

Tanártovábbképzés
Általános iskolásoknak

A nagy érdeklődés mellett zajló középiskolás pedagógus-továbbképzési program mellett alapítványunk 2016 őszén általános iskolás tanárok számára is elindította pénzügyi-gazdasági képzéseit. A hivatalos akkreditációt elnyert program révén az 5-8. osztályokban tanító pedagógusok szakszerű felkészítést kaphatnak a gazdasági és pénzügyi témák oktatásához.

A tanártovábbképzés célja, hogy segítse a felsős osztályokban tanító pedagógusokat a Nemzeti Alaptanterv különböző műveltségterületein belül megjelenő gazdasági és pénzügyi neveléssel, valamint az ehhez kötődő készségek fejlesztésével kapcsolatos feladataik ellátásában. Az általános iskolák 5-8. osztályában az Életvitel és gyakorlat, a Földünk és környezetünk, illetve az Ember és társadalom műveltségterület tartalmaz gazdasági és pénzügyi ismereteket – a gyakorlatban azonban ezek gyakran kimaradnak a tanrendből. A Pénziránytű Alapítvány tapasztalatai szerint ennek elsődleges oka az, hogy a szaktanárok nem érzik magukat megfelelően felkészültnek a témakör oktatásához. Az ingyenesen elérhető, kreditértékű továbbképzési program ezt a hiányosságot pótolja, s hozzásegíti a pedagógusokat, hogy magas színvonalon adhassák tovább a hétköznapi életben nélkülözhetetlen ismereteket.

A továbbképzés hangsúlyosan foglalkozik a család és a háztartások gazdálkodásával, így például kitér a családi költségvetés szerepére, a hitelfelvétel és a befektetések témájára, illetve a munkapiaci kapcsolatok működésére. A következő lépcső a nemzetgazdaság szintje: ebben a témakörben a résztvevők a vállalkozások és az állam szerepével ismerkedhetnek meg. Végül a tanfolyam betekintést nyújt a nemzetközi gazdaság összefüggéseibe; elsősorban az Európai Unió működésébe, a fenntarthatóság kérdéskörébe és egyéb globális problémák hátterébe. A 30 órás tanfolyam a pénzügyi-gazdasági ismereteken túl jól használható módszertani ötleteket is nyújt, ezzel is segítve a résztvevő tanárok gyakorlati munkáját.

A "Pénzügyek a hétköznapokban" akkreditált, kreditértékű, 30 órás képzésre a szervezők az http://tovabbkepzes.sulinet.hu/ oldalon várják a jelentkezéseket. A tervezett kurzusok az alábbi táblázatban szerepelnek.

 


Időpont Helyszín POK Kapcsolattartó E-mail
2017.05.25-26-27 cs-p-sz Veszprém Székesfehérvári POK Somorácz Kata Somoracz.Kata(at)oh.gov.hu
2017.05.31-06.01-02. sze-cs-p Szolnok Szolnok POK Pap Attiláné Pap.Attilane(at)oh.gov.hu
2017.06.08-09-10 cs-p-szo Debrecen Debrecen POK Kótiné Losonczi Zsuzsanna Kotine.Losonczi.Zsuzsanna(at)oh.gov.hu
2017.06.14-15-16 sz-cs-p Miskolc Miskolc POK Máté Zsolt Mate.Zsolt(at)oh.gov.hu
2017.06.19-20-21 h-k-sz Zalaegerszeg Zalaegerszeg POK Barkó Zsolt Barko.Zsolt(at)oh.gov.hu
2017.06.19-20-21 h-k-sz Kecskemét Szegedi POK Benke Gabriella Benke.Gabriella(at)oh.gov.hu
2017.06.20-21-22 k-sz-cs Tatabánya Győri POK Imre Mária Erzsébet Imre.Maria.Erzsebet(at)oh.gov.hu