Tanártovábbképzés

Tanártovábbképzés
Általános iskolásoknak

2016 őszétől általános iskolai tanárok számára is elindult a pénzügyi gazdasági képzés. A hivatalos akkreditációt elnyert 30 órás program révén az 5-8. osztályokban tanító pedagógusok szakszerű felkészítést kaphatnak a gazdasági és pénzügyi témák oktatásához. A pilot program keretében 2016-ban 46 fő, 2017-ben már 275 pedagógus vett részt a képzéseinken.

A tanártovábbképzés célja, hogy segítse a felsős osztályokban tanító pedagógusokat a Nemzeti Alaptanterv különböző műveltségterületein belül megjelenő gazdasági és pénzügyi neveléssel, valamint az ehhez kötődő készségek fejlesztésével kapcsolatos feladataik ellátásában. Az általános iskolák 5-8. osztályában az Életvitel és gyakorlat, a Földünk és környezetünk, illetve az Ember és társadalom műveltségterület tartalmaz gazdasági és pénzügyi ismereteket – a gyakorlatban azonban ezek gyakran kimaradnak a tanrendből. A Pénziránytű Alapítvány tapasztalatai szerint ennek elsődleges oka az, hogy a szaktanárok nem érzik magukat megfelelően felkészültnek a témakör oktatásához. Az ingyenesen elérhető, kreditértékű továbbképzési program ezt a hiányosságot pótolja, s hozzásegíti a pedagógusokat, hogy magas színvonalon adhassák tovább a hétköznapi életben nélkülözhetetlen ismereteket.

A továbbképzés hangsúlyosan foglalkozik a család és a háztartások gazdálkodásával, így például kitér a családi költségvetés szerepére, a hitelfelvétel és a befektetések témájára, illetve a munkapiaci kapcsolatok működésére. A következő lépcső a nemzetgazdaság szintje: ebben a témakörben a résztvevők a vállalkozások és az állam szerepével ismerkedhetnek meg. Végül a tanfolyam betekintést nyújt a nemzetközi gazdaság összefüggéseibe; elsősorban az Európai Unió működésébe, a fenntarthatóság kérdéskörébe és egyéb globális problémák hátterébe. A 30 órás tanfolyam a pénzügyi-gazdasági ismereteken túl jól használható módszertani ötleteket is nyújt, ezzel is segítve a résztvevő tanárok gyakorlati munkáját.

A "Pénzügyek a hétköznapokban" akkreditált, kreditértékű, 30 órás képzésre a szervezők az http://tovabbkepzes.sulinet.hu/ oldalon várják a jelentkezéseket. A tervezett kurzusok az alábbi táblázatban szerepelnek.

 


Időpont Helyszín POK Kapcsolattartó E-mail
         
2017.10.25-27 sz-cs-p Miskolc Miskolci POK Máté Zsolt mate.zsolt(at)oh.gov.hu
2017.10.26-28 cs-p-szo Szolnok Szolnoki POK Pap Attiláné pap.attilane(at)oh.gov.hu
2017.11.08-10 sze-cs-p Eger Egeri POK Szűcsi Katalin szucsi.katalin(at)oh.gov.hu
2017.11.13-15 h-k-sze Salgótarján Salgótarjáni POK Dupákné Gecse Adél dupakne.gecse.adel(at)oh.gov.hu
2017.11.16-18 cs-p-szo Budapest Budapesti POK Fazakas Orsolya fazakas.orsolya(at)oh.gov.hu
2017.11.23-25 cs-p-szo Nyíregyháza Nyíregyházai POK Román Ildikó roman.ildiko(at)oh.gov.hu