PÉNZ7 2017-BEN IS

Idén március 6-án indul a Pénz7 programsorozata, melynek központi eseményei március 10-én zárulnak. Az előző két év sikereire alapozva a programkínálat és a lehetőségek is színesednek, bővülnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Pénz7-et, mint a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahetét beemelte a tanév rendjébe, és – a programhoz csatlakozó Nemzetgazdasági Minisztérium és partner szervezetei támogatásával – a pénzügyi témák mellett vállalkozási ismeretekkel is bővülnek az iskolák számára elérhető tananyagok.

2016-ban már az egy évvel korábbinál is több, közel 800 iskola, és így közel 1500 tanár és 102 ezer diák csatlakozott a kezdeményezéshez. A regisztrációk alapján kijelenthetjük, hogy 2017-ben ezek a számok tovább növekednek.

A 2017-es rendezvénysorozat pénzügyi részének központi témája „Bankoljunk okosan! – korszerű pénzkezelés. Erre a tematikára épül a Pénz7 komoly szakmai együttműködés révén kidolgozott valamennyi tananyaga, melyeknek fejlesztésében – a Pénziránytű Alapítvány megbízásából és szakmai támogatásával – tapasztalt pedagógusok vettek részt. A pedagógiai lektorálásban az EMMI szakértői, a szakmai lektorálásban pedig banki szakértők segítettek. A tananyagok végső formája a próbatanítások tapasztalatainak felhasználásával alakult ki.

A program keretében 2017-ben tartandó iskolai tanórák három korcsoportot szólítanak meg, így az 5-6.-os, a 7-8.-os, illetve a középiskolás diákok is a saját igényeik szerint ismerkedhetnek meg az új tananyaggal. Az alsósok számára a korábbi témákra kidolgozott, de a korosztályukhoz jobban illeszkedő tanórák állnak rendelkezésre. A programhoz csatlakozó, regisztrált iskolák oktatói ingyenes hozzáférési lehetőséget kapnak a Pénz7 minőségbiztosított pénzügyi-gazdasági tananyagaihoz, s a szervezők a téma mélyebb megismertetése céljából 2017. január 31-én felkészítő kurzusokat is tartottak az érdeklődő pedagógusok számára.

Az első 500, pénzügyi témára regisztráló iskola a tananyagokat és az órák megtartásához szükséges kellékeket, feladatlapokat nyomtatott formában is megkapja a Pénziránytű Alapítvány finanszírozásának köszönhetően. A 2017-es év újdonsága, hogy a kiadvány a korábbi évekre készült – Családi költségvetés, valamint Pénzügyi tervezés és megtakarítások témájú – tananyagokat is tartalmazza korosztályonként. A kiadványhoz tartozó DVD-melléklet további szakmai háttéranyagokat, ppt-ket és videókat kínál.
A program sikerének egyik kulcsa, hogy a pénzügyi tanórák megtartásához az iskolák banki önkéntesek részvételét is igényelhetik, akik a Bankszövetség szervezésében, a társadalmi felelősségvállalás jegyében csatlakoznak ezekhez a rendhagyó tanórákhoz, az órákat vezető tanárok szakmai segítőiként.

A 2015-ös, 2016-os és 2017-es rendezvénysorozat alkalmából megalkotott, általános iskolásoknak szóló tananyagot és óraterveket ezen az oldalon lehet elérni, míg a középiskolások számára kifejlesztett anyagok innen tölthetőek le.