700 ezer kiadvány segíti a diákok pénzügyi nevelését az új tanévben

2023. augusztus 30.
 

162 ezer példányban érkeztek meg a hazai iskolákba a pénzügyi tudatosság fejlesztését támogató Állampolgárok pénzügyei c. munkafüzetek a 8. és 12 évfolyamos diákok számára. Emellett 545 ezer példányt rendeltek az iskolák az alapvető pénzügyi és gazdálkodási ismereteket is tartalmazó tankönyvekből és a pénzügyi fejezetekkel kiegészített munkafüzetekből. Az elmúlt három évben 50 százalékkal nőtt a pénzügyi ismeretanyagot is tartalmazó tankönyvek és munkafüzetek száma, a Pénziránytű Iskolahálózat taglétszáma pedig megduplázódott.

A pénteken kezdődő tanév egyik újdonsága, hogy 8. és 12. évfolyamokon az Állampolgári ismeretek önálló tantárgy lett, és a praktikus pénzügyi ismeretek ennek a kerettantervében jelennek meg. A Pénziránytű Alapítvány olyan munkafüzeteket készített, amelyek az állampolgári ismeretek tankönyvek pénzügyi fejezeteinek elsajátítását és az érettségire való felkészülést is segítik. A munkafüzetek a kiterjesztett valóság élményével támogatják a digitális tudásszerzési lehetőségeket is. Egyes feladatoknál egy QR-kód beolvasással illetve egy ingyenes applikáció segítségével az AR-logóval jelölt képek, ábrák megelevenednek, és 2-4 perces magyarázó videók támogatásával még alaposabban tanulhatók az ismeretek.

Az általános iskolásoknak szóló Küldetések a pénz világában, valamint a középiskolások pénzügyi nevelését segítő Iránytű a pénzügyekhez tankönyvek idén is látványos kiterjesztett valóság megoldásokkal, összesen 45.000 példányban kerülnek az iskolatáskákba. A könyvekben található 64, a legújabb jogszabályi változások szerint frissített multimédiás tartalom a szórakozva oktatás jegyében segíti a mindennapi pénzügyi és gazdálkodási ismeretek elsajátítását. A középiskolai tankönyvet e-learning tananyag is támogatja.

A mindennapi pénzügyi fejezeteket tartalmazó általános iskolai, 3-8. osztályos matematika- és környezetismeret munkafüzetekből, a 8. és 12. osztályosoknak készült Állampolgári ismeretek tankönyvekből pedig több, mint 500 ezer példányt rendeltek az iskolák a 2023/2024-as tanévre.

Idén összesen több mint 700 ezer kiadvány járulhat hozzá tehát a diákok pénzügyi neveléséhez. A 2016 óta a Magyar Nemzeti Bank támogatásából megvalósult tartalomfejlesztés révén eddig összesen több mint 2,5 millió ingyenes könyv és munkafüzet támogatta a pénzügyi kultúra iskolai fejlesztését.

A mindennapi pénzügyek megértését segíti a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető, 5-12. osztályosoknak készült közel 160 matematika okosfeladat is. Az 5-10 évesek pénzügyi tudatosságát pedig a Pénziránytű Iskolahálózat általános iskolái és az érdeklődő óvodák számára elérhető Suska és Zsozsó valamint az alsó tagozatosok számára készült Erdei Lakoma társasjátékok fejleszthetik.

A pedagógusok munkáját segítik a Pénziránytű Bázisiskolák is. A program indulása óta több mint 15000 diák vett részt a bázisiskolák 1 100 foglalkozásán. Emellett a szeptembertől már hat bázisiskolában elérhető MoneyTours kalandjátékot eddig több mint 3 000 diák játszotta végig.