PÉNZ7 MAGYARORSZÁGON

 

PÉNZ7 MAGYARORSZÁGON

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére, a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával először 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó kezdeményezéséhez, amelynek célja az általános- és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása, valamint egy széleskörű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztésében aktív szervezetek, intézmények között. Az oktatásért felelős tárca 2017-ben a tanév rendjébe is beemelte a témahetet és a Belügyminisztérium immár projektgazdaként támogatja a programot.

A PÉNZ7 minden évben, rendszerint március első felében kerül megrendezésre, de a kezdeményezéshez kötődő kísérőesemények a tanév végéig követik egymást.

Az évről évre egyre több diákhoz eljutó program eredményeit elismerve 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben a magyar PÉNZ7 bekerült a Child & Youth Finance International által meghirdetett Global Money Week legsikeresebb programjai közé.

A legnagyobb siker azonban - és a nemzetközi elismerés alapja is -, hogy az iskolák, tanárok és általuk a diákok évről évre kiemelkedően magas számban vesznek részt a témahéten. 2023-ban például 1100 iskolában több mint 145.000 diáknak tartották meg a rendhagyó tanórákat pénzügyi és/vagy vállalkozói témában.

A programsorozat fókuszában az országszerte számos általános- és középiskolában megvalósuló pénzügyi – gazdasági témájú tanórák állnak, melyek megtartásához a PÉNZ7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák tanárai számára. Ezen rendhagyó órák kialakítása komplex, időigényes folyamat, hiszen a szakértő pedagógusok segítségével kidolgozott óratervek szakmai és pedagógiai lektorálást követően próbatanítások tapasztalatai alapján véglegesednek.

Az évek során kialakult gyakorlat szerint a tanórákat bemutató, visszanézhető webináriumok és az év pénzügyi fókusztémáját feldolgozó e-learning tananyag is áll a kollégák rendelkezésére a felkészülés segítésére.

A PÉNZ7 pénzügyi témáinak kínálata 2024-ben - a jubileumi évre tekintettel rendhagyó módon - tananyagcsomagokat tartalmaz Pénzügyi életleckék címmel, melyben a 2021-2023-as évek családi költségvetés, pénzügyi tervezés és korszerű pénzkezelés tananyagai mellett újra a hitelek témája is fókuszba kerül.

A témahetekre készített 45, illetve 90 perces rendhagyó tanórák korosztályonként differenciált tananyagait a tanári útmutatókkal és mellékletekkel együtt a témahétre regisztrált pedagógusok és önkéntesek számára ingyenesen biztosítja az Alapítvány.

Az első 500, pénzügyi témára regisztrált iskola a tananyagokat és az órák megtartásához szükséges kellékeket, feladatlapokat nyomtatott formában 2024-ben is megküldi a Pénziránytű Alapítvány.

A PÉNZ7 pénzügyi témái:

  • 2015 Családi költségvetés
  • 2016 Megtakarítások, pénzügyi tervezés
  • 2017 Bankolj okosan! (Korszerű pénzkezelés)
  • 2018 Okosan a hitelekről
  • 2019 Okosan a befektetésekről
  • 2020 Pénzügyi biztonság
  • 2021 Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés
  • 2022 Pénzügyi tervezés, megtakarítások
  • 2023 Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság
  • 2024 „Pénzügyi életleckék” – Okosan a hitelekről

 

A 2015-2024-es években a PÉNZ7 rendezvénysorozat alkalmából megalkotott, általános iskolásoknak szóló tananyagot és óraterveket ezen az oldalon lehet elérni, míg a középiskolások számára kifejlesztett anyagok innen tölthetőek le. A középiskolások számára - haladva a korral és a korszerű pedagógiával – harmadik éve minta projekttervvel is készülünk a középiskolás diákok számára, idén a hitelezés témakörben.

2022-es pénzügyi tervezés további jó gyakorlatként megosztott óratervei és projekttervei ITT tekinthetők meg, a 2023-as korszerű pénzkezelés témájú projekt ITT érhető el, a 2024-es „Kasszatuning – hitelesen a hitelekről” témájú projekt ITT érhető el.

 

A program aktuálisan frissülő honlapja ITT érhető el.