PÉNZ7 MAGYARORSZÁGON

 

PÉNZ7 MAGYARORSZÁGON

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére, a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával először 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó kezdeményezéséhez, amelynek célja az általános- és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása, valamint egy széleskörű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztésében aktív szervezetek, intézmények között. A PÉNZ7 rendszerint minden évben, rendszerint március első felében kerül megrendezésre, de a kezdeményezéshez kötődő kísérőesemények az egész második iskolai félévben követik egymást.

2017-től a PÉNZ7 program – már vállalkozási ismeretek témájú tanórákkal is kibővítve – az EMMI által kiadott tanév rendjébe is bekerült, mint Pénzügyi és vállalkozói témahét. Az évről évre egyre több diákhoz eljutó program eredményeit elismerve 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben a magyar PÉNZ7 bekerült a Child & Youth Finance International által meghirdetett Global Money Week legsikeresebb programjai közé.

A programsorozat fókuszában az országszerte számos általános- és középiskolában megvalósuló pénzügyi – gazdasági témájú tanórák állnak, melyek megtartásához a PÉNZ7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák tanárai számára. Az intézmények tanrendjéhez igazodó tematikus hét során a diákok saját osztálytermeikben, a Pénziránytű Alapítvány tapasztalt pedagógus csapata és pénzügyi szakértők által kidolgozott, játékos tananyag segítségével sajátíthatják el és gyakorolhatják a pénz hétköznapi használatához kapcsolódó ismereteket és készségeket. A programsorozatot megelőző időszakban a tanárok ingyenes kurzusokon készülhetnek fel a rendhagyó tanórák megtartására. Egyedülálló lehetőségként a tanításban önkéntes pénzügyi szakemberek és vállalkozók is segítik a pedagógusokat.

2019-ben a korábbi rekordokat megdöntve több mint 1200 iskola, illetve több mint 1600 tanár és így több mint 205 ezer diák csatlakozott a kezdeményezéshez.

A 2020-as rendezvénysorozat pénzügyi részének központi témája a „Pénzügyi biztonság”. A Pénzügyi biztonság – biztosítások téma – fejlesztésében a Pénziránytű Alapítvány megbízásából és szakmai támogatásával tapasztalt pedagógusok vettek részt. A szakmai lektorálásban pénzügyi szakértők segítettek. A tananyagok végső formája a próbatanítások tapasztalatainak felhasználásával alakult ki.

Az első 500, pénzügyi témára regisztrált iskola a tananyagokat és az órák megtartásához szükséges kellékeket, feladatlapokat nyomtatott formában ebben az évben is megkapta a Pénziránytű Alapítvány finanszírozásának köszönhetően.

A PÉNZ7 pénzügyi témái:

  • 2015 Családi költségvetés
  • 2016 Megtakarítások, pénzügyi tervezés
  • 2017 Bankolj okosan! (Korszerű pénzkezelés)
  • 2018 Okosan a hitelekről
  • 2019 Okosan a befektetésekről
  • 2020 Pénzügyi biztonság

 

A 2015-ös, 2016-os, 2017-es, 2018-as, 2019-es és 2020-as rendezvénysorozat alkalmából megalkotott, általános iskolásoknak szóló tananyagot és óraterveket ezen az oldalon lehet elérni, míg a középiskolások számára kifejlesztett anyagok innen tölthetőek le.

A program aktuálisan frissülő honlapja ITT érhető el.