Amit tudni érdemes a bankjegy bevonásról

2017. július 19.
 

„A Magyar Nemzeti Bank 2017. július 31-én bevonja a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyeket, így 2017. augusztus 1-től már csak az új és korszerűbb barna 2000 és sárga 5000 forintosokkal fizethetünk”- olvasható napjainkban számtalan plakáton elszórtan az ország területén. De vajon miért szükséges ez?

Magyarországon 1946. augusztus 1-jén vezették be a forintot, amely az elinflálódott pengőt váltotta fel fizetőeszközként. A jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását a Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg, 2014-től pedig folyamatosan újra megújulnak papírpénzeink.

A forint történetének kezdeti időszakában a bankjegyeket - a kor technikai fejlettségének megfelelően - még több évtizedes használatra tervezték. Napjainkban azonban a számítástechnikán alapuló sokszorosító eszközök terén végbemenő rohanó fejlődés új, összetett, folyamatosan változó igényeket támaszt a bankjegyekkel szemben. Ezért a jegybank megpróbálja korszerűsíteni és a felhasználók által könnyen azonosíthatóvá tenni a papírpénzeket, meggátolva ezzel a hamisítás lehetőségét. Erre kiválóan alkalmasak a biztonsági elemek, mint például a a rejtett kép, a hologram fólia, a színváltó nyomat, a biztonsági szál, a vízjel, a sorozatszám stb. A bankjegyek tartalmaznak olyan biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forgalomban lévő forintbankjegyek cseréjét, s képi megjelenését, valamint biztonsági elemeit tekintve megújított, korszerűbb bankjegyeket hoz forgalomba. A jegybank kitűzött célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően ¬– várhatóan 2019-től – már csak a „Megújul a forint” bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, így a régebbi, 1997-től kibocsátott bankjegyek fokozatosan bevonásra kerülnek.

A megújított forint bankjegyek szintén tartalmazzák a megőrizni kívánt értékeket, amelyeket a magyar bankjegyek grafikai tradíciói, az igényesen megrajzolt portrék és a hátoldali képek jelentenek. A megújított forint bankjegysorozat grafikai tervét az a Pálinkás György grafikusművész készítette, aki már az 1997-es sorozat néhány bankjegyének tervezésében is közreműködött. A bankjegypapír alapanyaga gyapot, alapszíne fehér, mérete pedig minden címlet esetében azonos: 154 mm x 70 mm.

A forint bankjegyek és –érmék kibocsátását és bevonását mindenkor a Magyar Nemzeti Bank elnöke hirdeti ki rendeletek útján. A bevont bankjegyek a rendeletben megjelölt határnappal elveszítik törvényes fizetőeszköz jellegüket. Azonban a bankjegyeket a bevonás határnapjától számított 20 évig, az érméket pedig 5 évig a jegybank átváltja a törvényes fizetőeszközre.

A forgalomból kivont bankjegyeket megsemmisítik, és tömörített pénzkötegeket, azaz bankjegybriketteket készítenek belőle, amelyek a barnaszénhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, és a környezetvédelmi, biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánnal elégethetőek.