4. Az euró, mint az Európai Unió közös pénze

2007 óta már több mint 300 millió európai polgár zsebében, pénztárcájában lapul az euró, használja napi rendszerességgel a 2002. január 1-én készpénzként is bevezetett pénznemet. Euróval az emberek az Európai Unió nagy részén - az úgynevezett euró-övezetben - pénzváltás nélkül fizethetnek, vásárolhatnak. Az euró évszázadokon keresztül működő nemzeti valutákat váltott fel, s jelentős előrelépést biztosít az euró-övezetbe tartozó országok gazdasági együttműködéséhez, a szabad áruforgalom és a tőkemozgás megvalósulásához.

Melyek a feltételei annak, hogy egy EU-tagállam az euró-övezet tagja legyen?

Azokban az országokban, melyek megfelelnek a gazdasági követelményeknek, a nemzeti valutákat felváltja a közös európai valuta.

Az Európai Unió és ezen belül az euró övezet tagállamai 2011-ben

Az EU tagországai közül a kékkel jelölt országok tartoztak 2011-ben az eurózónához, ezekben az országokban az euró a törvényes fizető eszköz.

A csatlakozási kritériumok az úgynevezett Maastrichti Szerződésben (nevét arról a holland városról kapta, ahol a szerződést aláírták) szerepelnek, ezért nevezik ezeket Maastrichti kritériumoknak.

Búcsú a forinttól?

Az EU-tagság nem vonja maga után automatikusan az euró bevezetését. Magyarország ebből a szempontból „átmenettel rendelkező tagállam” mindaddig, amíg gazdaságunk nem teljesíti a közös pénz bevezetésének feltételeit.

Magyarországon a kormány és a Magyar Nemzeti Bank közös célja, hogy a magyar gazdaság megfeleljen a feltételeknek, vagyis hogy az euró felváltsa a forintot.

Az euróra való áttérés feltehetőleg újabb lendületet ad a gazdasági növekedésnek, miután megszűnnek a pénzváltási költségek és kockázatok, csökkennek a kamatok (ami olcsóbbá teszi a vállalkozások finanszírozását), bővül és egyszerűsödik a külkereskedelem, továbbá nem elhanyagolhatóak az euró idegenforgalmi előnyei sem.