1. A tőkepiac, és ami mögötte van

A tőkepiac misztikus világot jelent az utca embere számára, amitől éppen ezért sokan félünk, és kellő távolságot tartunk, azzal nyugtatva magunkat, hogy minket bizony egyáltalán nem érint, ránk nincsen hatása az árfolyamok alakulásának. Ez a vélekedés azonban struccpolitika, hiszen függetlenül attól, hogy szeretnénk vagy sem, mindannyiunk életét kisebb nagyobb mértékben befolyásolja, mi is történik a tőkepiacon.

A gazdaság minden területére, de a háztartások mindennapjaira is jelentős befolyással van a tőkepiac helyzete, működése. A korábbiakban láttuk, hogy a tőkepiac biztosítja a vállalatok és az állam beruházásainak forrásait így, a biológiából vett példával élve, a tőkepiac a gazdasági élet keringési rendszere. A megtakarítók és beruházók közti „tőkekommunikáció” eszköze pedig nem más, mint az értékpapír, melyet előbbi kap utóbbitól a rendelkezésre bocsátott tőkéért cserébe.

Talán elsőre furcsán hangzik, de mindenki, akinek bármilyen jövedelme van, amelyből adózik, illetve nyugdíjpénztárba fizet, az maga is tőkepiaci befektető. A későbbiekben bemutatandó nyugdíjpénztárak ugyanis a tőkepiacon fektetik be az általunk befizetett tőkét, és ezáltal a saját jövőbeli nyugdíjunk is függ attól, hogyan is teljesítenek ezek a piacok. Természetesen ennél szorosabb kapcsolatot is ki lehet építeni a tőkepiacokkal, amennyiben megtakarításainkkal jól sáfárkodunk, hiszen a befektetési lehetőségek túlnyomó többsége szintén a tőzsdéhez, értékpapírpiacokhoz kötődik. Itt érdemes feleleveníteni a korábban már bemutatott pénzügyi közvetítő rendszer sematikus ábráját egy kicsit másképpen rendezve:

 

Pénzügyi közvetítők a gazdaságban

Alternatív kereskedési helyek alatt az ügyletek minél gyorsabb lebonyolítását és a kereskedési költségek csökkentését lehetővé tevő teljes mértékben automatizált, egyéb közvetítők beavatkozása nélkül működő elektronikus kereskedési rendszereket értjük.

Mindezek azt bizonyítják, nem lehetünk közömbösek, meg kell megismerjük a tőkepiac működését, a tőkepiac lényegét. Ezen belül is elsősorban az értékpapírpiac működését, hiszen ez az a piaci szegmens, ami a mindennapok során is komoly szerepet kap.