1. Bevezetés – mi lenne ha…?

Az ember szívesen ábrándozik, spekulál egy-egy helyzetről. Felteszi magának a kérdést: mi lenne ha ….

- havonta 1 millió Ft-ot keresnék?

- én lennék a világ leggazdagabb embere?

- megnyerném a milliárdos lottó-nyereményt?

- már családom lenne?

- önállóan élnék és nekem kellene fizetni a havonta érkező gáz-számlát? …

Egyénenként számtalan befejezése lehet a kérdéseknek. A következőkben ezekhez hasonló, pénzügyi döntésekkel összefüggő kérdéseket fogalmazunk meg, és különböző élethelyzetekbe beleélve magunkat közösen végiggondoljuk ezeket, majd döntéseket hozunk. Legelőször azt érdemes végiggondolni, hogy életünk során milyen életkorhoz, élethelyzethez milyen szokásos (tipikus) pénzügyi események, döntések tartozhatnak.

Életpályánk pénzügyeiÉletkor
Pénzügyi események, döntések
Születés

Babakötvény (2006. január 1-jét követően, minden születő gyermek nevére az állam által, a születés évében nyitott „megtakarítási számla”, melyen a költségvetési törvényben meghatározott támogatást nyújt. A kamatokkal növelt összeg legkorábban a 18. életév betöltését követően vehető fel.)

Gyermekkor

A bankok számlanyitási lehetőséget ajánlanak, amelyről szülő, gondviselő segítségével pénzt vehetünk fel, zsebpénz érkezhet rá. A számlán összegyűjtött pénzünk után a bank kamatot fizet, illetve egyes bankok külön ajándékokkal is jutalmazzák a takarékoskodást.

Serdülőkor:

 

  • 14. életév

Szülői hozzájárulással saját bankszámlát nyithatunk, bankkártyát igényelhetünk.

  • 15-16 éves kortól

Az első hivatalos munkából keresethez juthatunk. Döntünk a megszerzett jövedelem azonnali, vagy jövőbeni felhasználásáról, azaz megtakarításáról.

Ifjúkor

 

  • 18 éves kortól

Önállóan nyithatunk bankszámlát, igényelhetünk bankkártyát, rendszeres banki kapcsolat alakulhat ki: ösztöndíj, diákhitel érkezhet számlánkra. Az el nem költött pénzünk elhelyezésére befektetési lehetőségek után nézünk.

Rendszeres jövedelemre (munkabér, ösztöndíj) tehetünk szert.

  • Kb. 20-22 éves kortól

Fogyasztási hitelek felvételére, megtakarításokra kerülhet sor. Ha dolgozunk, rendszeres önálló jövedelmet kapunk, folyamatosan gazdálkodunk. A munkából származó jövedelmünktől függően érdemes elgondolkodni azon, hogy önkéntes nyugdíjpénztári tagokká válunk-e. 

Felnőtt élet

 

  • Kb. 25 éves kortól – „önálló háztartásban, gyerek nélkül”

Saját háztartásban hozhatunk pénzügyi döntéseket.

Hosszú lejáratú hitelek felvételére is sor kerülhet (autó-, ingatlanvásárlással összefüggésben).

Biztosításokról döntünk (egészség, nyugdíj, vagyon), öngondoskodás jellegű megtakarításaink is lehetnek. Kíváncsiak, nyitottak, kockázatvállalók vagyunk.

Az önálló háztartással kapcsolatban rendszeres és rendszertelen kifizetési kötelezettségeink keletkezhetnek, amelyeket a pénzügyi szolgáltató(i)nk segítségével többféleképpen is teljesíthetünk. Számos szempont figyelembe vételével a fizetési módok között választanunk kell.

  • Kb. 30 éves kortól – „önálló családban, gyerekekkel”

A növekvő család növekvő terheket jelent. Az eddigiek mellett a gyerekeinkre vonatkozó hosszú távú megtakarítások, befektetések is megjelennek.

  • 45-50 éves kortól – „felkészülés az idős korra”

Erősödik az öngondoskodás jellegű megtakarítások szerepe (nyugdíj-előtakarékosság, életbiztosítás)

Az életkor előre haladtával, a gyerekek önállóvá válásával csökkenhetnek a kiadások.

Idős kor

 

Nyugdíjas kortól

A nyugdíj és a megtakarítások felhasználása. A lejárt befektetések felhasználása, cseréje.

Látható, hogy az egyes szakaszokban vannak ismétlődő, azonos és nagyon is különböző pénzügyi események, döntések.

Természetesen az egyéni életpályák egyes szakaszai nem pontosan egyeznek meg. Például azért, mert van, aki előbb, van, aki később fog önálló pénzkeresettel rendelkezni. Vagy azért, mert egy egyszemélyes háztartást képező személy (divatos szóval egy „szingli”) sohasem lesz olyan életszakaszban, ami egy többszemélyes háztartást jellemez egy olyan időszakban, amikor több eltartott is van a háztartásban. Ez tehát azt jelenti, nem biztos, hogy mindenki a tipikusnak tekinthető életszakaszokon végighalad. De az biztos, hogy pénzügyi döntéseit befolyásolni fogja, hogy a döntés pillanatában éppen milyen életszakaszban van.