1. Meddig nyújtózkodjunk?

Számtalan élethelyzet van, amikor a meglévő pénzünk nem elegendő egy régóta vágyott termék megvásárlásához, vagy életünk egy-egy fontos eseményének finanszírozásához. Az életkor előre haladtával más és más problémák megoldása vár ránk. De akár kis dologról van szó, akár nagyobb értékű árucikkről, szolgáltatásról, ingatlanról (számítógép, utazás, autó, lakás stb.), minden esetben felmerül a kérdés: kell-e az a dolog annyira, hogy mástól kérjünk rá pénzt? Külső források bevonása lehetővé teszi számunkra, hogy előre hozzuk a vásárlásainkat, döntéseinket, nem kell megvárnunk, amíg összegyűjtjük rájuk a pénzt.

És rögtön felmerül a másik kérdés: kitől kaphatunk pénzt problémáink megoldásához? A családi illetve baráti „segítségen” túl a bankokhoz fordulhatunk pénzügyi lehetőségeink bővítése céljából. Ekkor hitel felvételében gondolkodunk.

Természetesen a különböző célok és/vagy igények kielégítésére különböző hiteltermékeket ajánlanak a bankok. A hitelfelvételkor nekünk magunknak is tudnunk kell, hogy a sokféle hitel közül mikor, melyikre van szükségünk.

Hitel? Kölcsön?

Gyakran megtesszük, mégis a hitel és a kölcsön fogalmát nem lehet egyszerűen szinonimának tekinteni. Ha megkötjük a hitelszerződést a bankkal, ezzel még nincs pénzünk. Ez csak a bank kötelezettségvállalását jelenti a hitelnyújtásra. A pénzhez jutást az jelenti, ha a bank folyósítja is ezt a kölcsönt. Egyszerűbben fogalmazva a hitel a pénzhez jutás lehetőségét jelenti, a kölcsön pedig a ténylegesen felvett pénzösszeget.A legegyszerűbb ügyleteknél persze ez a két dolog nem válik élesen szét. Például, ha személyi kölcsönt veszünk fel, akkor a szerződés megkötésével egyidejűleg rövid időn belül a kezünkbe adhatják a kért összeget. De ha lakásvásárlási hitelért folyamodunk, akkor a szerződésben azt fogják rögzíteni, hogy milyen feltételekkel és ütemezéssel történik a hitelfolyósítás. Azaz a kölcsön tényleges kifizetése esetleg jóval később, akár több részletben fog megtörténni. Sőt, az is lehetséges, hogy a kölcsön összegét nem is mi kapjuk, hanem a bank rögtön az általunk megvásárolt áru eladójának fizeti ki. (Pl. lakásvásárlás céljából történő hitelfelvétel esetén.)