BankCode – új pénzügyi tanulmányi verseny középiskolásoknak

2019. február 5.
 
A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszéke országos szinten BankCode Tanulmányi Versenyt hirdetett középiskolás tanulók és egyetemi hallgatók számára, melynek alapja az MNB legújabb, „Bankok a történelemben: innovációk és válságok” című szakkönyve.

A verseny célja, hogy a résztvevőknek alkalmuk nyíljon tesztelni meglévő tudásukat és megmérettetni magukat a verseny keretein belül, továbbá hogy megismertesse a mai bankrendszerek evolúciójának főbb mérföldköveit - különös tekintettel az egyes korszakok pénzügyi innovációira és fontosabb gazdaságtörténeti szereplőire.

A verseny a „Bankok a történelemben: innovációk és válságok” című könyv tematikáját dolgozza fel digitalizált formában. A középiskolás kategóriában 3 diákból és 1 felkészítő tanárból álló négy fős csapatok versenyezhetnek az értékes nyereményekért. Az első, online forduló időpontja 2019. március 20., az innen továbbjutó legjobb 9 csapat április 10-én az MNB épületében adhatja elő prezentációját, amelynek tétje az április 25-én a Budai Várban található Bölcs Várban rendezett döntőbe való bejutás. A versenyre jelentkezni a Pénzmúzeum weboldalán keresztül lehet, az itt található regisztrációs űrlap kitöltésével és elküldésével: https://penzmuzeum.hu/tanulmanyi-verseny/

Az online selejtező folyamán a csapatoknak egy tesztet kell megoldaniuk. melynek kitöltésére 65 perc áll rendelkezésükre és a kérdések megválaszolásához bármilyen tetszőleges segédanyagot lehet használni. A teszt 25 feleletválasztós kérdést tartalmaz a bankrendszer múltja, jelene, jövője (FinTech, digitalizáció) témában. A selejtezőből az elért pontszámok alapján a csapatok 40%-a, de kategóriánként legfeljebb 9 csapat jut tovább az elődöntőbe. Egyenlő pontszám esetén a gyorsaság is számít, ebben az esetben a teszt kitöltésének ideje alapján kerülnek besorolásra a csapatok.

Az elődöntőbe jutott csapatoknak egy előre megadott témában kell prezentációt készíteniük maximum 15 percben, amelyet a szervezők által felkért zsűri hallgat meg és értékel. A zsűri a prezentációhoz kapcsolódóan kérdéseket tesz fel a csapatnak, amelyekre helyben, gondolkodási idő nélkül kell válaszolniuk. Az elődöntőből a középiskolás és az egyetemista kategóriában is 3-3 csapat juthat az április 25-i döntőbe.

Kategóriaként a döntőbe kerülő csapatok egy, a bankrendszer, Fintech témakörrel kapcsolatos szimulációs játékban vesznek részt.  A csapatok a kapott gazdasági adatok alapján döntéseket hoznak, amelyekkel kapcsolatban rövid közleményt fogalmaznak meg. Döntéseiket az MNB és a BCE-MNB Tanszék szakértő zsűrijéből álló „bizottság” előtt kell indokolniuk, megvédeniük sajtótájékoztató formában.

A középiskolás kategória első három helyezett csapatának tagjai értékes digitális eszközöket és könyvutalványt nyerhetnek, ezen felül pedig a legtöbb csapatot indító budapesti és vidéki iskolák is intézmény típusonként egy-egy projektorral és WirelessCast adapterrel gazadgodhatnak.

További aktuális információk a versennyel kapcsolatban - a regisztrációs honlapon kívül - a https://www.facebook.com/penzmuzeum oldalon érhetők el.