Digitális segédeszközök és alternatív foglalkozástervek a PÉNZ7-en

2022. február 2.
 

Hamarosan indul az idei PÉNZ7, s a Pénzitánytű Alapítvány ebben a tanévben is nagyon sok segítséget nyújt a rendhagyó pénzügyi tanórák megtartására kész pedagógusoknak. Idén az óratervek, az e-learning portál, a bemutató óra felvételek és a felkészítő webináriumok mellett projekttervvel és alternatív foglalkozástervekkel is készülünk a pénzügyi és vállalkozói témahétre.

A 2022. március 7-11. között megrendezésre kerülő PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozó témahét pénzügyi modulja a Pénzügyi tervezés és megtakarítások témakörét dolgozza fel. A pedagógusok pénzügyi ismeretterjesztő munkáját ebben a tanévben is 4 korosztály számára készült, digitális eszközökkel kiegészített komplett óratervek, tanári útmutató és segédanyagok támogatják. A tananyagok a regisztrált pedagógusok és önkéntes szakemberek számára februártól elérhetők a PÉNZ7 weboldalán, s hamarosan postára kerülnek a nyomtatott tananyagok a leggyorsabban regisztrált iskolák számára.

Az idei tanévben minden korosztálynak két-két digitális tippekkel kiegészített rendhagyó tanórával készülünk, melyeket önállóan, de egymásra épülve is megtarthatnak a pedagógusok. A középiskolásoknak pedig digitális szimulációs játékhoz kapcsolódó alternatív óratervet is kínálunk. Ha nem csak 45 vagy 90 perces foglalkozások megtartása az idei cél, akkor a JátszMa a pénzzel digitális projekttel is színesíthető a témahét. Az elsősorban középiskolások számára készült 6 órás projekt során digitális társasjátékot készíthetnek a diákcsapatok, miközben elmélyedhetnek egy általuk választott pénzügyi cél eléréséhez vezető út megtervezésében. Színvonalas projekt- és óratervek érkeztek a Pénziránytű Tanári Díj pályázatunkra is, melyek közül a nyertes alkotásokat jó gyakorlatként elérhetővé tesszük a PÉNZ7-re regisztrált iskolák számára. Mindezek mellett a 2016-os év pénzügyi tervezés, megtakarítás témájú tananyagai változatlan formában továbbra is elérhetőek.

Már most lehet készülni a témahétre e-learning portálunk PÉNZ7 tanárfelkészítő tananyagával, s YouTube-csatornánkon megtekinthetők az 5-6. osztályosoknak és a középiskolásoknak készült mintaórafelvételek is. Az 5-6. osztályos és a 7-8. osztályos óratervek hasonlóan épülnek fel, ezért érdemes mindkét korosztálynak megnézni az 5-6. osztálynak készült mintaórát. A felvétel végén pedig bemutatjuk, miben tér el egymástól a két korosztály tananyaga.

Ebben az évben is számíthatnak felkészítő webináriumokra, melyeken a tananyagok szakmai és módszertani tartalma mellett kitérünk az önkéntesek bekapcsolódási pontjaira is. Már most érdemes bevésni a naptárba az időpontokat: február 22-én az általános iskolai tanároknak, míg február 24-én a középiskolai pedagógusoknak – és az érdeklődő önkénteseknek - mutatjuk meg, hogyan érdemes megtartani az idei PÉNZ7 tanórákat.
Iskolahálózatunk tagjai számára mindemellett pénzügyi tervezés és megtakarítás témában készült digitális játékok, kvízek is rendelkezésre állnak majd. Érdemes akár most csatlakozni a Pénziránytű Iskolahálózathoz, hogy a csak tagjaink számára elérhető pénzügyi nevelést segítő anyagok és évközbeni pályázati lehetőségek Önöknek is rendelkezésre álljanak! A Pénziránytű Iskolahálózathoz csatlakozni ingyenesen az év folyamán bármikor lehet: https://www.penziranytu.hu/iskolahalozat

A témahétre regisztrálni a PÉNZ7 zárónapjáig, március 11-ig lehet. A regisztrációs felület a PÉNZ7 oldalán, ezen a linken érhető el: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2021.cshtml