Egyre népszerűbb az Alapítvány új, gyerekeknek szóló pénzügyi személyiségtesztje

2018. március 21.
 

A Pénziránytű Alapítvány honlapján elérhető teszt megjelenése óta eltelt egy hónapban több mint 1600 diák ismerhette meg saját pénzügyi szokásait, erősségeit, gyengeségeit, és kaphatott tanácsokat annak érdekében, hogy a jövőben még sikeresebben és tudatosabban kezelje pénzügyeit.

Az évek óta népszerű, felnőtteknek szóló teszt sikerére alapozva 2018. február 9-én jelent meg az Alapítvány 12 – 15 éves korosztály számára készített pénzügyi személyiségtesztje a honlapon. A gyerekeknek szóló kérdőív valamivel kevesebb állításból áll, ami a gyerekek nyelvén, az ő életükre van szabva, és az állítások mindegyike egy-egy tulajdonsághoz vagy viselkedési formához kapcsolható.

A diákoknak 1-től 5-ig terjedő skálán kell értékelniük, hogy az egyes állítások mennyire jellemzőek rájuk. Pontozniuk kell például a következőket: „Rendet tartok a dolgaim között”, „Van néhány rossz szokásom, ami viszi a pénzt” vagy „Időnként nem is tudom mire költöttem el a pénzemet”.

A kitöltés után az online alkalmazás azonnal kiértékeli az elért eredményt, és megrajzolja a pénzügyi személyiség profilt. A személyiségteszt négy szempontból értékeli a válaszokat, aszerint, hogy valaki mennyire mértéktartó a pénzügyi döntésekben, hogy tud-e takarékoskodni, hogy hogyan áll a munkához, amellyel pénzt tud megtakarítani, és hogy pénzügyileg mennyire tudatos, beosztó.

A felhasználó az egyes dimenziókban elért pontszámai alapján egy rövid leírást is olvashat az adott területen megmutatkozó tulajdonságairól, illetve ezeknek megfelelően tanácsokat, esetleg bátorítást kaphat.

A személyiségteszt kitöltése akár tanórák, vagy szakkörök, egyéb foglalkozások kiváló része lehet, hiszen a kapott eredményt rögtön a pedagógus segítségével ki tudják elemezni, és meg tudják beszélni - ezért bíztatunk minden pedagógust, hogy próbálják ki diákjaikkal a tesztet, amely a következő linken érhető el: http://www.penziranytu.hu/penzugyi-szemelyisegteszt-gyerekeknek

A gyerekeknek szóló pénzügyi személyiségteszt – ugyancsak, mint a felnőtteké – Magyarországon egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés. A pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez elengedhetetlen a pénzügyi szokások felmérése, hiszen önmagunknak is képet ad pénzügyi tudatosságunk jelenlegi szintjéről - és ez alapján lehet megfogalmazni egyedileg az elérendő célunkat és a megvalósításához szükséges jövőbeni cselekvési tervet.