Elégedett résztvevők, érdekes és hasznos előadások a Pénziránytű Iskolahálózat workshopján

2017. január 18.
 

Kiemelten hasznosnak és sikeresnek értékelték a résztvevők a Pénziránytű Alapítvány 2016. december elsejei workshopját. A rendezvényen az Alapítvány középiskolai iskolahálózatának tagjai a pénzügyi oktatás fejlesztéséről, köztük a szakpolitika terveiről hallhattak előadásokat, valamint részt vehettek az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv tanításának eddigi tapasztalatairól szóló beszélgetésben.

A workshop kiemelt célja volt, hogy a résztvevők a tapasztalatcserén és a jó gyakorlatok megosztásán keresztül kihasználhassák a hálózat adta előnyöket. A jelenlévők mindezek mellett az elsők között értesülhettek arról, hogy a Pénziránytű Alapítvány együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsdével. A megállapodás annak érdekében jött létre, hogy a felek a közös programokkal bővítsék a középiskolai korosztály alapvető pénzügyi, tőzsdei ismereteit, és fejlesszék befektetői tudatosságukat. A két szervezet közötti együttműködés egyik első lépéseként idén tavasszal a tervek szerint nagyszabású online tőzsdejáték is indul a hálózat iskoláinak diákjai számára.

A rendezvényen Czapák Dóra ügyvezető igazgató köszöntőjét követően Sipos Imre, az EMMI helyettes államtitkára és Balogh László, az NGM helyettes államtitkára mellett Bozsik Balázs, a BÉT igazgatója, valamint Varga Zoltán Balázs, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum főigazgatója tartott előadást a pénzügyi oktatást érintő aktuális kérdésekről. Merényi Zsuzsanna, az Alapítvány oktatási igazgatója az alapítvány munkásságáról és terveiről, Bernáth Julianna oktatási igazgatóhelyettes pedig az iskolahálózat jövőjéről, terveiről számolt be részletesen.

Az eseményhez kapcsolódó elégedettségi kérdőívet a résztvevők közel 60%-a töltötte ki – és nagyon pozitívak a visszajelzések. Az 1-től 5-ig terjedő skálán minden elégedettségi szempont átlaga 4,5 fölött volt. A szervezést és a helyszínt szinte mindenki tökéletesen megfelelőnek találta, és az épületben tett sétát is nagy elégedettséggel fogadták. Erőssége volt a workshopnak a visszajelzések alapján, hogy fontos, azonnal felhasználható gyakorlati információkat kaptak a résztvevők. Sokan megemlítették, hogy mennyire jó, hogy van kihez fordulni, van segítség egy olyan tantárgyi terület oktatásához, amiben sok tanár kezdő. Ezt a segítséget a Pénziránytű Alapítvány biztosítja számukra. A hálózat erősítésével persze nem csak az Alapítvány segítheti az iskolák munkáját, hanem az intézmények közötti tudásmegosztás is létrejöhet. Többen jelezték, hogy még több interaktivitást, illetve hangsúlyosan módszertani, gyakorlati típusú előadásokat, beszélgetéseket látnának szívesen a következő rendezvényen. A szervezők ennek jegyében tervezik már a soron következő, tavaszi workshopot.

Mint ismert, a Pénziránytű Iskolahálózathoz azok a középiskolák és kollégiumok csatlakozhatnak, akik a pénzügyi nevelést kiemelten fontosnak tartják, és tagságukkal azt vállalják, hogy tanórai és/vagy azon kívüli keretekben kiemelten foglalkoznak diákjaik pénzügyi ismereteinek és kompetenciáinak fejlesztésével. A hálózathoz a 2015/2016-os tanévtől kezdve folyamatosan lehet csatlakozni, a tagság ingyenes, és egyre bővülő lehetőségeket nyújt a pénzügyi neveléshez segítséget adó szakmai programok és segédanyagok eléréséhez. A hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges regisztráció ITT érhető el.