Elérhető az MNB új innovatív kezdeményezése, a Digitális Diákszéf mobilapplikáció

2020.09.21.

– sajtóközlemény –

Budapest, 2020. szeptember 21. A Magyar Nemzeti Bank a Pénziránytű Alapítvánnyal közös kezdeményezésében egy nemzetközi szinten is újdonságnak számító ingyenes mobilapplikációt indított útjára az általános iskolás korosztály számára. A Digitális Diákszéf elnevezésű alkalmazásban a diákok játékos formában pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági témájú kvízkérdésekre válaszolva digitális érmeket gyűjthetnek és cserélhetnek, melyeket meghatározott időszakokban tárgyi ajándékokra is beválthatnak.

Az MNB Digitális Diákszéf mobilapplikáció célcsoportja elsősorban az általános iskolás korosztály. A projekt az első fázisban összesen 45 oktatási intézményre fókuszál az ország összes megyéjéből és a fővárosból, de az applikációba más magyarországi általános iskolában tanuló diák is regisztrálhat.

A résztvevő 8 és 14 év közötti tanulók digitális érmeket, illetve az ezekből összeálló érem-sorozatokat – például magyar királyokat vagy magyar várakat ábrázoló érmeket – gyűjthetnek a saját Digitális Diákszéfjükben. Az alkalmazás lehetőséget biztosít ezek egymás közötti cseréjére is, valamint a tanév során meghirdetett beváltási időszakokban a tanulók különféle értékes tárgyi ajándékokra (pl. játékok, belépőjegyek) válthatják majd be az összegyűjtött érmeket.

A digitális érmek gyűjtésén és cseréjén túl a mobilapplikációban további funkciók is elérhetők lesznek. A diákok például megtakarítási célokat határozhatnak meg maguknak, illetve egy-egy érem-sorozat minden elemének összegyűjtésekor jutalomérmeket is kapnak.

A Digitális Diákszéf program elindításával az MNB és a Pénziránytű Alapítvány célja a diákok és a családok segítése a korszerű pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági ismeretek megszerzésében. A kutatások szerint a családok anyagi biztonsága, a pénzügyi sérülékenység csökkentése szorosan összefügg bizonyos pénzügyi viselkedésformák elsajátításával, amelyek már gyermekkorban megalapozhatók: ilyenek többek között a kiadások és bevételek nyomon követése, a pénzügyi célok, tervek kitűzése és a rendszeres megtakarítási aktivitás.

A Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testülete már idén február végén tárgyalta egy, a fiatal korosztályt célzó megtakarítási és pénzügyi edukációs eszköz bevezetésének lehetőségét. Az ennek eredményeként megvalósításra került Digitális Diákszéf mobilapplikáció különösen aktuális: az alkalmazás segítségével elsajátítható digitális készségeket és kompetenciákat a résztvevő diákok a járványhelyzet okozta felgyorsuló digitalizáció során a mindennapokban is számtalan helyen tudják kamatoztatni.

A Digitális Diákszéf mobilapplikáció az alábbi linkeken érhető el:

https://apps.apple.com/hu/app/mnb-digit%C3%A1lis-di%C3%A1ksz%C3%A9f/id15...

https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.thinkzee.diakszef