Elindult a harmadik Pénz7 - Évről évre nagyobb az érdeklődés

2017. március 6.
 

Harmadik alkalommal indult el a hazánkban március 6-án, hétfőn a Pénz7 tematikus programsorozat, amely idén a "Bankoljunk okosan" – korszerű pénzkezelés téma mellett a vállalkozói kompetenciák fejlesztését is felvette a tanórák palettájára. A kezdeményezés a korábbi sikerekre alapozva bekerült a tanév hivatalos rendjébe is, a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témaheteként

Az idei Pénz7 együttműködő szakmai partnerei − az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével -  a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány. A szervezők küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék gazdasági - pénzügyi nevelését, ezért többféle módon támogatják a Pénz7 programját. Céljuk, hogy már fiatal korban elültessék a pénzügyi és gazdasági tudatosság alapjait, sőt, még a szülők is taníthatóak - hangzott el a programsorozat ünnepélyes megnyitóján.

A kibővített eseménysorozatot idén óriási érdeklődés övezi országszerte: a regisztráció során több mint 1100 iskola jelentkezett a programra, a mintegy 11 ezer tanórán résztvevő diákok száma pedig meghaladja a 160 ezret. A gyakorlati tapasztalatokat idén több mint 400 önkéntes szakértő hozza el a tanórákra.

A Magyar Nemzeti Bank tíz éve támogatja a hazai pénzügyi tudatosság fejlesztését, igyekezve minél több nemzetközi eseményhez kapcsolódni - hangsúlyozta Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke. Kiemelve, hogy a Pénz7 program idén a Global Money Week eseménysorozathoz is kapcsolódik, amellyel a magyar tematikus hét még szélesebb és színesebb nemzetközi programsorozat részévé válhat.

A fiatalok pénzügyi tudatosságra nevelése során gyakran még a szülők is sokat tanulhatnak – hívta fel a figyelmet a Pénz7 megnyitó rendezvényén Merényi Zsuzsanna, a programsorozat pénzügyi oktatási anyagát kidolgozó és gondozó Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója. Erre különösen nagy szükség van Magyarországon, hiszen a hazai és nemzetközi kutatások arra mutatnak rá, hogy bár a hazai általános, elméleti pénzügyi tudás nem gyengébb a nemzetközi átlagnál, a pénzügyekhez való hozzáállásban és szemléletben, valamint a pénz kezelésében és a pénzzel kapcsolatos döntések megalapozottságában sok a hiányosság. Az alapítvány a pedagógusok, valamint a banki önkéntesek számára személyes felkészítő oktatást szervezett, és az első 500, a programra regisztráló iskolának kinyomtatva is eljuttatta a Pénz7 eddigi három évének tananyagát. A Pénz7 eseményein 2015-ben, az első alkalommal a költségvetés-készítés és alkalmazása volt a központi téma, tavaly a pénzügyi tervezés és a megtakarítás témakört helyezték a témahét középpontjába. Idén pedig a korszerű pénzkezelésről szólnak a tanórák, hangsúlyosan a készpénzes és a bankkártyás fizetés előnyeiről, hátrányairól.

A szakmai kezdeményezések mellett kormányzati szinten is kiemelt feladatnak tekintik a hazai gazdasági-pénzügyi közismereti képzést. Ezt jelzi az is, hogy a témahetet az EMMI beemelte a tanév rendjébe, valamint hogy még a nyár előtt a kormány elé kerül a lakosság pénzügyi tudatosságát előmozdítani hivatott nemzeti stratégia – ahogy Balogh László, az NGM helyettes államtitkára a nyitóeseményen bejelentette. Rámutatott: a cél, hogy több évre előretekintve alakítsák ki azt a széles körű programot, amelynek révén a lakosság csaknem minden rétege az alapvető pénzügyi ismeretek birtokába juthat.

A Pénz7 a rendhagyó tanórák mellett számos kapcsolódó eseményt, rendezvényt is kínál a diákok és tanáraik számára. Egyebek mellett még március 20-ig lehet elkészíteni és a beküldeni a penziranytu.hu/kisfilmpalyazat linken elérhető kiírás szerint az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv Molnár családjáról készült 3 perces kisfilmet. A hétfői nyitóeseményen Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója egy másik izgalmas lehetőségre is felhívta a figyelmet. Bejelentette, hogy március 16. és április 12. között a BÉT a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben Részvényfutam néven online tőzsdejátékot hirdet középiskolai diákok és tanáraik számára. A Pénziránytű Iskolahálózathoz csatlakozó iskolák értékes különdíjakban is részesülhetnek, valamint kizárólag az ő tanáraik számára felkészítést is szervez az Alapítvány és a Budapesti Értéktőzsde.

Fényképalbum