Elkezdődtek a „Mindennapi pénzügyeink” című nyári tanártovábbképzések a Pénziránytű Alapítvány közreműködésével

2017. augusztus 2.
 

Minden szakgimnáziumban kötelező lesz szeptembertől pénzügyi ismereteket tanulni. Ez nem csak a diákoknak, hanem sok tanárnak is újdonság: az ő felkészülésüket segíti a Pénziránytű Alapítvány a nyár folyamán 450 tanár ingyenes továbbképzésével. Júniusban már hat képzés zajlott le sikeresen, a további tizenkét 30 órás, akkreditált képzésre pedig augusztus 21-31. között kerül sor szerte az országban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az általa fenntartott iskolákban, azaz minden szakgimnáziumban 2017. szeptemberétől a 10. évfolyamos diákok számára kerettanterv szerint kötelezővé tette a Pénzügyi és vállalkozási ismeretek tantárgy oktatását. A tanárok felkészítésében, a pénzügyi és alapvető gazdasági ismeretek elsajátításában nyújt segítséget az NGM-nek - és mindenek előtt a pedagógusoknak - a Pénziránytű Alapítvány „Mindennapi pénzügyeink” című 30 órás akkreditált képzésével.

Az előző tanévben néhány szakgimnáziumban pilot jelleggel már bevezették az évi 36 órás tantárgyat – az ebben résztvevő tanárokat is a „Mindennapi pénzügyeink” című képzés alapján késztették fel 2016 augusztusában az Alapítvány trénerei, a visszajelzések alapján nagy elégedettséggel.

A képzés célja a résztvevők általános műveltség szintű gazdasági és pénzügyi ismereteinek megalapozása, a piacgazdaság működésének és ezen belül elsősorban a pénzpiac lényegének megértetése. További kiemelt cél lehetőséget biztosítani a résztvevők számára, hogy megismerjék azokat a módszereket, amelyek révén a mindennapi pedagógiai gyakorlatukban – akár saját tantárgyukban, szakterületükön is – alkalmazni tudják a továbbképzés során elsajátított ismereteket.

A két éve futó továbbképzés népszerűségének oka, hogy az elméleti háttértudás mellett számos, a korosztályhoz illeszkedő módszertani ötletet, segítséget is ad a főként nem közgazdász végzettségű – életvitel, technika, matematika, földrajz, történelem, idegen nyelv vagy bármilyen más szakos – tanároknak.

A bevezetendő tantárgy pénzügyi témáihoz az NGM a Pénziránytű Alapítvány a középiskolásoknak szóló, Iránytű a pénzügyekhez című tankönyvét javasolja tankönyvként használni. A tavasszal tankönyvlistára került kiadványt tavaly 40 000 ingyenes példányban bocsátotta az Alapítvány az iskolai könyvtárak rendelkezésére. A tankönyv, valamint a tanítást segítő tanári kézikönyv is ingyenesen elektronikusan elérhető a http://penziranytu.hu/tankonyvek honlapon keresztül.