Értem a pénzem

 

A költségvetésről

Általában szeretünk beszélni a pénzről. Akinek van, az azért, akinek nincs, az meg azért. Arról viszont már nem szívesen beszélünk, hogy bizony mi magunk is tehetünk arról, ha éppen kifogytunk belőle, vagy soha nem is volt elég. Ha elhanyagoljuk a pénzügyeinkkel való foglalkozást, nemcsak, hogy nem lesz belőle elég – állandó problémákat okozva ezzel magunknak és a családunknak –, hanem hosszú távon a saját és családunk biztonságát is kockáztatjuk. Ellenben, ha tudatosan foglalkozunk a saját költségvetésünkkel, és következetesen számon tártjuk a bevételeinket és a kiadásainkat, akkor ezeket céljainknak megfelelően tudjuk módosítani.

Fontos tehát látnunk, hogy milyen bevételeink és kiadásaink vannak – s ehhez képest mire számíthatunk a jövőben. Persze könnyű ezt mondani! Sok ember elcsábul a mindennapi vásárlásai során: túl sokat költ ruhára, szórakozásra – olyan dolgokra, melyekre valójában nincs szüksége. Szükség van tehát arra, hogy a mindennapjaink apró döntései során is odafigyeljünk a pénzügyeinkre. Ugyanakkor meg fogjuk látni, hogy nemcsak itt, hanem az élet egyéb területein is megtérül majd a körültekintés. További lehetőség, hogy jobban kézben tartsuk pénzügyeinket, ha plusz munkát vállalunk, valamint több időt és energiát szánunk háztartásunkra, és a családi költségvetésre.

Itt az ideje tehát elgondolkodni azon, hogy mit jelent számunkra a pénz, hogyan lehet okosabban gazdálkodni, mit tegyünk, hogy ne legyenek anyagi gondjaink. A következő feladatokkal ehhez nyújtunk segítséget: megmutatjuk, miként lehet jobban beosztani a pénzt, hogyan tudjuk reálisabban megtervezni a jövőt.