Érzékenyen a világban, okosan a pénzügyekben

2021. július 21.
 

Pénzügyismereti tábor a Balatonnál

Alapítványunk támogatásával két héten át a pénzügyi- és vállalkozói ismeretek témáival ismerkedhettek meg a balatonföldvári pénzügyismereti élménytábor 13-15 éves diákjai. A Budenz József Általános Iskola és Gimnázium Mentális Fejelsztési Alapítványának szervezésében megvalósult Balaton-parti pénzügyi táborban az "Érzékenyen a világban, okosan a pénzügyekben" témakört járták körül a diákok játékosan, kulturális- és élményprogramokkal is fűszerezve.

A táborba olyan diákok jelentkezését várták a szervezők, akik valamilyen formában részesültek már pénzügyi oktatásban. A pénzügyi tudatosság iránt érdeklődő diákok ugyanis még nyáron is szívesen követik az újabbnál újabb lehetőségeket, amelyek szélesítik látókörüket, gazdagítják tudásukat. A táborban a mindennapi pénzügyi kérdésekkel játékosan, izgalmas feladatokon keresztül ismerkedtek meg a gyerekek. Persze kalandra, tartalmas kikapcsolódásra, s a Balaton nyújtotta élményekre is minden nap jutott idő.

A tábor július 6-ától, két turnusban fogadta a gyerekeket. Az idei év vállalkozási témaköre az „Érzékenyen a világban, okosan a pénzügyekben” volt, amellyel érzékenyíteni is szerettük volna a diákokat a különböző társadalmi rétegek problémáira – mondták el a tábor vezetői, Titi Katalin és Tóvári Dorottya. - A feladatok megoldásai során a fiatalok saját élményalapjaira is építettünk. Egy olyan befogadó és elfogadó társadalomért érdemes dolgoznunk, amelyben mindenkinek esélye van céljai elérésére.

Az első hét irányvonalához a témát a Czinka Panna - Boszorkánycsárdás című előadás szolgáltatta, amely a XVIII. században élt cigány dal- és zeneszerzőnő életéről készült. A diákok termékeket, illetve szolgáltatásokat dolgoztak ki a különböző hátrányos helyzetű csoportok számára, amelyekhez reklámfilmet is készítettek. A csoportok a választott témáik szerint pénzügyi kifejezéseket gyűjtöttek és értelmeztek, mint például öngondoskodás, életbiztosítás, álláskeresési járadék, segély, adósságspirál vagy szociális háló. A második héten pedig a Covid-járvány által különösen érintett művész szakmák és szórakoztató iparágak nehézségeivel szembesülhettek a gyerekek. A Tücsök és a hangya meséjét kellett kreatívan, a pénzügyi tervezés, illetve a jólét és a jóllét fogalmainak megértésén keresztül feldolgozniuk. A táborozókat mindkét héten felsőbb éves gimnazisták segítették a feladatok megoldásában, mentorálták őket csapatvezetőként.

A Pénziránytű Alapítvány támogatásának köszönhetően a táborban összesen 50 táborozó és 10 mentor diák tölthetett el egy-egy izgalmas, programokban gazdag hetet ingyenesen.*