Folytatja országjáró körútját az Utazó Iskola

2017. február 23.
 

A 2016/2017-es tanévben is száz iskola meglátogatásával folytatódik az előző évben nagy sikert aratott BankVelem Utazó Iskola program, amely a kiválasztott oktatási intézményekben a diákok pénzügyi ismereteit erősíti játékos oktatással. Legutóbb a budapesti Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola adott otthont a programnak, ahol a foglalkozások szakmai hátterét biztosító Pénziránytű Alapítvány munkatársai is részt vettek vendégként.

A BankVelem Utazó Iskola Program a jelentkező általános iskolákban a diákok pénzügyi ismereteit erősíti játékos oktatási módszerekkel. A program részeként négy tanórát tart egy lelkes tréner csapat az iskolában, közben a többi osztály interaktív játékok segítségével növelheti pénzügyi tudatosságát. Az órák megtartásához és a „játszóház” kialakításához szükséges helyszínt – például aulát vagy esetleg tornatermet – kell csupán az iskolának biztosítania.

Az alsó tagozatos diákok foglalkozásain a gyerekek a 45 perces interaktív óra keretében megismerkednek a családi bevételekkel és kiadásokkal, családi költségvetés lehetséges egyenlegeivel és ennek kapcsán a takarékoskodás fontosságával.

A felső tagozatosok diákok ugyancsak a családi költségvetés és a takarékoskodás témáját dolgozzák fel, de más módszerekkel, az ő esetükben a pénzügyi tervezés már nagyobb hangsúlyt kap. Egyik feladatként egy négy fős hétvégi baráti zsúr étel- és italkínálatát kell összeállítaniuk kétezer forint keretösszegből, megadott árak mellett.

A hagyományos tanórák mellett az iskolák aulájában vagy egyéb közösségi terén berendezett interaktív játszóházban nyolc-tíz játékállomáson keresztül akár minden diáknak lehetősége nyílik megismerkedni a programmal. A játékállomások jó idő esetén akár az udvarra is telepíthetőek. Az ügyességi és szellemi fejtörők során a gyerekek – jellemzően környezetbarát kellékek használatával – megismerkedhetnek például a biztonságos pénzhasználattal, a családi bevételek és kiadások csoportjaival vagy az élelmiszerek árával is. Az egyes állomások mellett szöveges-képes molinók foglalják össze a tananyag megfelelő részét az érdeklődők számára.

A programot az iskolák megrendezhetik egy-egy projektnap vagy projekthét keretében is, utóbbi esetben saját programokkal is kiegészítve. Az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola diákjai például a témanapra készülve pénzügyi plakátokat terveztek és saját bankjegyeket rajzoltak, ezek díszítették az utazó iskola programban résztvevő tantermeket és a folyosókat. Az iskola a diákok pénzügyi tudatosságát kiemelten fontosnak tartja, így ez a témanap egyben előkészítése is volt a március 6-ával kezdődő Pénz7 tanóráknak, amelybe immár harmadik éve kapcsolódnak be lelkesen az iskola tanárai és diákjai.

A BankVelem Utazó Iskola az előző és a 2016/2017-es tanév során is száz-száz általános iskolát tud meglátogatni, minden megyébe eljutnak októbertől májusig, az útvonaluk jól követhető a honlapjukon és a Facebookon is. Az utazó iskola csapata a PontVelem Okos Programban regisztrált általános iskolákba látogat el, ők jelentkezhetnek a speciális tanítási napra a program honlapján. Az Okos Programba még nem regisztrált iskoláknak mindössze a weboldalon található együttműködési megállapodást kell kitöltve a megadott címre elküldeni, a programok az iskolák számára teljesen ingyenesek.