A hatékony online oktatás módszertani és digitális megújulást is kíván

2021. szeptember 29.

 

 

A digitális munkarend eredményeit egyre több pedagógus alkalmazza a jelenléti oktatás során is. Bár a hagyományos munkarend nem pótolható online eszközökkel, de a pandémia okozta kényszerhelyzet egyre több pedagógus számára teremtette meg a módszertani megújulás és a digitális fejlődés lehetőségeit. Alapítványuk ingyenes online digitális akadémiája (PODA) iránt így továbbra is nagyfokú az érdeklődés a pedagógusok körében.

A változás digitális szele

A 2020 tavaszi online „sokkterápia” után a tanárokat 2021-ben már felkészültebben érte a digitális munkarend, köszönhetően többek között a pedagógustársadalom széleskörű összefogásának. A tanárcsoportokban már korábban is tanúi lehettünk a szakmai összetartásnak, a konstruktív tudásmegosztásnak, mely az elmúlt másfél évben különösen erős lendületet kapott. Mindemellett egyre nagyobb igény mutatkozott a koncentrált, gyakorlatias online képzések iránt, ahol a tanárok azonnal alkalmazható, kipróbált digitális eszközökkel ismerkedhetnek meg.

Az online oktatás azonban nem egyszerűen csak egy új eszközhasználatot igényel, hanem komplex szemléletváltást is megkövetel. Nem elég ismerni a Kahoot, vagy a Genial.ly felületeit, hiszen a digitális munkarend során a hatékony oktatás alapja, hogy szakítunk a többségében frontális módszerekkel és a szummatív értékelés kiemelt szerepével. A diákok motiválására az online térben is van megoldás, mely nemcsak a digitális, de a hagyományos munkarendben is segíti a pedagógiai munkát: a diákok, jobban élvezik a tudás megszerzésének folyamatát, egyben a XXI. századi követelményeknek megfelelő kompetenciáik – önálló gondolkodás, alkotás képessége, kritikai szemlélet, digitális írástudás, csapatorientáció – is fejlődnek.

A Pénziránytű Online Digitális Akadémia a fenti célok elérésében támogatja ingyenesen a digitális megújulásra nyitott pedagógusokat. A 20 órás képzés amellett, hogy a legmodernebb IKT eszközökkel ismerteti meg a tanárokat, segít a 2022. évi PÉNZ7 pénzügyi tematikájára, a pénzügyi tervezés és megtakarítások világára is hangolódni. A mindennapi pénzügyek segítségével gyakorlatias tudás átadására, míg a módszertani és IKT eszközök segítségével a Z generáció igényeire szabható, változatos óratervezésre nyílik lehetőség.

PODA pedagógusszemmel

A PODA 2021 nyarától megújult, a jövő évi PÉNZ7 tematikájával és frissített digitális kínálattal jelentkezett. A pedagógusok nagyra értékelték a sokszínű, gyakorlatias, játékos módszereket a csoportmunka lehetőségét, ugyanakkor intenzívnek és rendkívül informatívnak tartják a képzést.


„Nagyon jól alkalmazható oldalakat, alkalmazásokat láttam, használtunk a héten.”

„A játékok, kvízek közös kipróbálása tetszett a legjobban. Azt viszem is.”

„A digitális módszertan összeállítása és bemutatása szenzációs volt.”

„Nagyon jó volt, hogy rengeteg gyakorlati feladattal kipróbálhattunk sok alkalmazást.  A pénzügyes tartalom is jó volt, én szívesen vennék ebből is több továbbképzést.”


A képzés során lehetőség volt kérdezni, egyszerűbb és haladó alkalmazásokat is bemutattunk, illetve csoportban, a kollégák tudására építve is adtunk lehetőséget az anyag feldolgozására.


„Az tetszett, hogy a kérdésekre azonnal választ kaptunk, segítőkészek voltak az előadók.”

"Nagyon tetszett a gyakorlatiasság, az, hogy mindent ki is tudtunk próbálni diákként és tanárként is. Az időbeosztás kicsit feszes volt, de inkább ez legyen, kár lenne, ha bármi is kimaradt volna.  Köszönöm!"

"Nagyon tetszett, hogy mi is játszhattunk, kipróbálhattunk mindent.”


A PODA egy intenzív, a digitális és a pénzügyi ismereteket szintetizáló képzés. A széles kínálatból mindenki saját haladási ütemének és igényeinek megfelelően bátran válogathat. Dr. Főző Attila digitális oktatási szakértő által felkínált IKT ezközök gazdag tárházából érdemes kiválasztani először maximum 3-4 olyan alkalmazást, amit szívesen kipróbálunk, s ha jártasságot szereztünk, akkor tovább bővíteni az eszközök körét. Oktatóink a képzés után is szívesen állnak a résztvevők rendelkezésére, akár a csoportok számára létrehozott közösségi média platformon, akár emailben.

Ha Ön is szívesen részt venne következő digitális akadémiánkon, regisztráljon honlapunk tanártovábbképzések oldalán! Ha csak egy-egy alkalmazásra lenne kíváncsi, kövesse további programjainkat! Workshopjainkon, tanárklubjainkon mindig nyílik lehetőség a digitális vagy módszertani tudás bővítésére.

Ha pedig a gyakorlatias pénzügyi nevelés szakmai háttérinformációival bővebben megismerkedne, érdemes jelentkezni a szintén ingyenes „Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben” akkreditált, 40 órás blended képzésünkre, mely a járványhelyzettől függően személyes vagy online formában is elvégezhető.