Hősképzés a Gönczyben

2018. október 14.
 

Szeptemberben jelent meg az Alapítvány új mobilapplikációja, a Pénzügyi hősképző, amely az egyéni használat mellett akár a tanórák szerves részévé is válhat. A Debreceni Gönczy Pál Általános Iskolában is tanórai keretek közé helyezték a pénzügyi ismeretterjesztés innovatív, digitális formáját, amely remek például szolgálhat bármely közoktatási intézmény számára.

A Pénzügyi hősképző elsősorban a 7-8. osztályos diákoknak és tanáraiknak kínál színvonalas, valódi kihívásokat jelentő, élményalapú pénzügyi ismeretszerzési lehetőséget. A mobil eszközökön elérhető oktatójáték alapjául az Alapítvány 2017-ben megjelent „Küldetések a pénz világában” című 7-8. osztályos diákoknak szóló tankönyve szolgált. A tankönyv sikerére és a digitális megoldások térhódítására tekintettel életre hívott játék a pénzügyi ismeretterjesztés modern és igényes módja, amely kiválóan támogatja az élményalapú tanulást. A hazánkban egyedülálló applikáció a diákok egyéni felhasználása mellett a pedagógusok tanórai alkalmazására is hatékony eszközt kínál, amelyre kiváló példa a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola, ahol két hetedikes osztályban is megismertették a játékot a diákokkal a pénzügyi és gazdasági ismeretek óra keretében. Az intézmény pedagógiai programjának köszönhetően a 7. évfolyamos diákok heti szinten tanulhatnak gyakorlatias pénzügyi ismereteket.

Ezen a tanórán használják a „Küldetések a pénz világában” című tankönyvet is, amely alapján a játék már ismerős lehetett a tanulók számára mind a tartalom, mind pedig a képi világ tekintetében. A hősképző úgy megtetszett a gyerekeknek, hogy külön idősávot kapnak a játékos tanulásra a tanórák során. Nagyon élvezik, hogy az órán a telefont, mint eszközt használhatják az ismeretszerzésre.

Az intézményben a diákok motivációját azzal is növelik, hogy szorgalmi ötöst kapnak egy meghatározott Kp, azaz küldetéspont elérésével A tanulók ezáltal lelkesebbek a téma iránt, fogékonyabbak az új tudás elsajátítására.

Egyfajta bemeneti tesztként a tanulók az első tanórán az Alapítvány gyerekeknek szóló pénzügyi személyiségtesztjét is kitöltötték, amit majd az év végén megismételnek annak érdekében, hogy megnézzék, hogyan változott pénzügyi személyiségük az elsajátított ismeretek hatására. A személyiségteszt minden diák számára elérhető az Alapítvány honlapján, biztatunk minden érdeklődő pedagógust, hogy próbálják ki a gyerekekkel akár a tanórák keretében is.

A Pénzügyi hősképző applikáció az App Store-ból, illetve a Google Play Áruházból is ingyenesen letölthető telefonra, illetve tabletre. A telepítés után offline, azaz internet kapcsolat nélkül használható, amelynek köszönhetően a pedagógusok korlátok nélkül használhatják a diákokkal a tanórák során.