Ingyenesen rendelhetők a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi-gazdasági tankönyvei

2019. április 3.
 

Április 1-től a hivatalos tankönyvrendelési felületen keresztül ingyenesen juthatnak hozzá a köznevelési intézmények a Pénziránytű Alapítvány általános-, és középiskolai tankönyveihez. A hivatalos akkreditációval rendelkező kiadványok gyakorlatorientáltan ragadják meg a hétköznapokban szükséges pénzügyi alapismereteket, így kiváló lehetőséget nyújt az összes oktatási intézmény számára, az iskolai profiljától függetlenül.

Április elejétől a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. tankönyvrendelési felületén a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően ingyenesen rendelhető az általános iskolai, 7-8. évfolyamos diákoknak szóló „Küldetések a pénz világában” című tankönyv, és a hozzá tartozó munkafüzet, valamint a középiskolásoknak szóló „Iránytű a pénzügyekhez” című tankönyv. A rendelés folyamata az intézmények által jól megszokott módon történik, azzal a különbséggel, hogy a számla nem a rendelő intézmény, hanem a Pénziránytű Alapítvány részére kerül kiállításra, így a tankönyvek az iskolák számára teljesen ingyenesek.

A 2016-ban megjelent „Iránytű a pénzügyekhez” című tankönyv az első hivatalos - nem a szakirányú képzést, hanem az általános ismeretterjesztést szolgáló - pénzügyi-gazdasági tankönyv lett a magyar köznevelésben. A 9-10. évfolyamosoknak szóló tankönyv innovatív módon gyakorlati problémák, „esettanulmányok” felől indulva mutatja be a mindennapi pénzügyek és a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit. Az Alapítvány támogatásának köszönhetően az érdeklődő és a tanítást vállaló iskolák az első évben ingyenesen juthattak hozzá a tankönyv 40 ezer példányához. E példányokat használják jelenleg többek között a szakgimnáziumokban kötelező pénzügyi és vállalkozási ismeretek tárgy oktatásához is.

Az első tankönyv rendkívül kedvező fogadtatása után 2017-ben megjelent az Alapítvány általános iskolák 7-8. évfolyamai számára fejlesztett „Küldetések a pénz világában” című tankönyve és munkafüzete, amely a köznevelési tartalmak modernizációjához szervesen kapcsolódó sorozat második eleme. Ez a könyv sem elméleti ismereteket képvisel, hanem a gyakorlati alkalmazás logikájára felfűzött ismeretterjesztést végez, mozgósítva a tanulók mindennapi életéből, családjukból hozott tapasztalatait. A tananyag különlegessége, hogy – mind maga a könyv, mind a hozzá kapcsolódó munkafüzet – játékos formában mozgósítja a diákokat küldetések (különböző élethelyzetek) megoldására. A tankönyvi minősítés megszerzését követően – az Alapítvány támogatásának köszönhetően – a téma iránt fogékony iskolák ebben az évben ingyenesen juthattak hozzá összesen 60 ezer példányhoz.

A tankönyvekhez tartozó tanári kézikönyvek, valamint a kiadványokban nem szereplő plusz feladatok a https://penziranytu.hu honlapon ingyenesen hozzáférhetők. Az érdeklődő pedagógusoknak ugyanitt a tankönyveket is lehetőségük van áttanulmányozni, hiszen elektronikus változatuk megtekinthető és letölthető.