Iránytűvel a katedrán

2016. szeptember 8.
 

A Pénziránytű Alapítvány szakmai és anyagi támogatása mellett augusztus 29- 31. között négy helyszínen (Nyíregyháza, Szeged, Szombathely és Budapest) újabb tanártovábbképzések valósultak meg. Az Nemzetgazdasági Minisztériummal zajló együttműködés keretében az alapítvány ily módon segítette az új kerettanterv bevezetésének előkészítését a 2016/17-es tanévre.

A budapesti képzésre 22 szakgimnáziumból és szakközépiskolából érkeztek pedagógusok. Az első napon a tréning tapasztalt vezetőjének segítségével a résztvevők a tanfolyam tematikájához igazodva mélyebben megismerkedhettek az alapítvány „Iránytű a pénzügyekhez” című tankönyvével.  Kiemelten foglalkoztak a háztartások, a vállalatok és a pénzpiac témájával is. A képzés második napja a gyakorlatról szólt: a „diákok” játékos, interaktív feladatokon keresztül dolgozták fel a témaköröket. Mint később elmondták, ez kifejezetten hasznos tapasztalat volt számukra, hiszen a megismert módszereket nem csupán a pénzügyi-gazdasági ismeretek átadásánál, de más tantárgyak oktatásánál is segítségül hívják majd. A tanároknak alkalmuk nyílt megismerkedni egy online tőzsdejátékkal is – amely penziranytu.hu oldalon érhető el. A mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szerepjátékokat, valamint a projektfeladatok nyújtotta élményeket így személyesen élhették át.

A tréning harmadik, egyben utolsó napján a kreativitás és a csapatmunka állt a középpontban, melynek segítségével kötetlenebb módon komoly pedagógiai kérdések kerültek terítékre. A képzés ráadásul itt nem ért véget: a résztvevők a tanultak alkalmazásával egy mintatanterv alapján otthon dolgozzák majd ki saját óravázlataikat, melyeket később online meg is oszthatnak egymással.

Az akkreditált, 30 órás tanfolyam szakszerű támogatást nyújt a nem közgazdász pedagógusok számára is a tantárgyaikhoz kapcsolódó, pénzügyi jellegű témák oktatásához. A vártnál nagyobb érdeklődésre tekintettel az alapítvány kibővítette a program keretét, s így augusztus végétől újabb 22 tanfolyamra jelentkezhetnek az érdeklődő tanárok.

A további kurzusokról itt olvasható részletes tájékoztatás:  http://penziranytu.hu/tanari-tovabbkepzes