A Készpénzkímélő Iskolák Program első eredményei

2018. október 29.
 

Pénziránytű Alapítvány folyamatosan keresi az együttműködési pontokat a pénzügyi ismeretterjesztésben elkötelezett állami, civil és üzleti szereplőkkel. Ennek keretében a Pénziránytű Iskolahálózat 15 tagintézménye részére folyamatban van egy izgalmas edukációs pilot program, melyben a Mastercard Magyarország, a Pénzügyminisztérium, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte Magyarország működnek együtt. A program középpontjában az iskolai készpénzhasználat csökkentése, az elektronikus fizetési megoldások használatának előmozdítása, valamint az ehhez kapcsolódó pénzügyi ismeretterjesztés és szemléletformálás áll.

A „Készpénzkímélő iskolák” projekt célja, hogy az iskolák aktív közreműködése, valamint jelentős külső és szabályozói támogatás mellett lehetővé tegye az iskolákban, hogy az iskolai élethez kapcsolódó fizetéseknél a készpénzes befizetések mellett az elektronikus fizetési módok is megjelenjenek (például bankkártyás befizetés, online átutalás, interneten keresztül történő elektronikus befizetések). „Készpénzkímélő iskolákon” olyan iskolákat értünk, amelyekben a fizetési folyamatok lebonyolítására készpénz használata nélkül is lehetőség van, és ezeket a lehetőségeket – részben az iskolában zajló oktató, pénzügyi ismeretterjesztő és felvilágosító programoknak is köszönhetően – egyre több diák, pedagógus és szülő használja.

A program pilot szakaszának előkészítése 2018. tavaszán, míg az iskolai megvalósítás 2018 szeptemberében indult tizenöt, meghívásos pályázat útján kiválasztott budapesti és vidéki középiskolában, melyek valamennyien a Pénziránytű Iskolahálózat tagintézményei.  Az első fázisban POS (banki fizetési) terminálok kerülnek az iskolai büfékbe és egyéb befizetési pontokra, továbbá az iskolai étkezés befizetésénél és az állami tankönyvvásárlásnál az interneten való befizetést ösztönzi a program. Az elektronikus fizetési módok gyakorlati alkalmazása lehetőséget teremt a diákok pénzügyi tudatosságának növelésére, a szülők és tanárok szemléletváltására, valamint megnyitja az utat innovatív pénzügyi alkalmazások használata felé.

Az első hónapok tapasztalatai alapján a Készpénzkímélő Iskolák program az összes résztvevő iskolában rendkívül pozitív fogadtatásra talált, sőt további iskolák érdeklődését is felkeltette. A projektben résztvevő 15 iskolából 9-ben már lehet a büfében kártyával vagy mobiltelefonnal fizetni, illetve további 4 büfében folyamatban van a telepítés. Az eddigi információk alapján volt olyan iskola, ahol már a büfében történő fizetések negyede bankkártyával történt. Eddig összesen 5 mozgó terminált helyeztek üzembe a menzabefizetés megkönnyítése érdekében, így 15 iskolából 13-ban már nem csak személyesen, hanem elektronikusan is lehet ebédet befizetni.

A projekt nem csak a diákokat vette célba: 2018 augusztusában a tankönyvek terjesztéséért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) együttműködésével a program minden tankönyvbefizetésben érintett szülőnek eljuttatott egy olyan ismeretterjesztő levelet, amely felhívja a figyelmet az elektronikus fizetés előnyeire. Ennek is köszönhető, hogy a tavalyi évhez képest idén országosan háromszorosára nőtt a tankönyvekért online fizetők száma.

A Készpénzkímélő Iskolák program fontos feladata az elektronikus fizetéssel és kártyahasználattal kapcsolatos edukáció is. A résztvevő iskolák diákjai projektnapok, pályázatok és játékos versenyek keretében ismerhetik meg a korszerű fizetési megoldásokat és tanulhatnak a személyes pénzügyekről a 2018-19-es tanév során.