Kétezerhez közelít a résztvevő iskolák száma – egyre színesebb az országos térkép

2016. november 28.
 

A Pénziránytű Alapítvány partneriskoláinak száma idén szeptemberben elérte a 1887-et. Az általános- és középiskolások az ország valamennyi területéről csatlakozhatnak a különböző alapítványi programokhoz. A cél, hogy a résztvevő diákok és tanáraik számára valamennyi korosztályban lehetőség nyíljon a pénzügyi, kiemelten nem csak az elméleti, hanem a gyakorlati ismeretek bővítésére.

Eddig 1386 általános iskola és 501 középiskola élt az Alapítvány által kínált lehetőségekkel, és vett részt például olyan népszerű programok eseményein, mint akár a Pénz7, akár a BankVelem különböző programjai; illetve közülük közel háromszáz középiskola rendelte meg az ingyenes Iránytű a pénzügyekhez című tankönyvet. A különböző programokban résztvevő iskolák eloszlása már térkép formájában is megtekinthető a Pénziránytű Alapítvány honlapján.

Az ábrákon jól látszik, hogy a legaktívabbak az ország középső régiójában elhelyezkedő iskolák, de sok résztvevő érkezik a balatoni térségből, valamint Eger és Miskolc környékéről is. A térképen látható módon a legtöbb csatlakozó iskolával az általános iskolásoknak szóló, nemzetközi díjra is jelölt BankVelem Program büszkélkedhet, de számos regisztráció érkezett az elmúlt években a Pénz7 rendkívüli tanóráira is: közel 800 iskola tartott 2016 március elején pénzügyi tervezés, megtakarítások témában órákat a résztvevő osztályoknak.

Magyarország 2017-ben március 6. és 10. között ismét csatlakozik a nemzetközi Pénz7 eseménysorozathoz. A korábbi évek meggyőző tapasztalatára, a több mint százezer bekapcsolódott diák érdeklődésére és pedagógusaik önkéntes részvételére, támogatására alapozva az EMMI a 2016-17-es tanév rendjében hivatalosan is meghirdette a Fenntarthatósági témahét és a Digitális témahét mellett a Pénz7-et, a Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témaheteként. A programsorozat célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket, alapos, a hétköznapi életben is hasznosítható gyakorlati ismeretekhez jussanak a gazdaság és a pénzvilág működéséről, így adva a diákok kezébe válaszlehetőségeket a mindennapok kihívásaira.

A 2017-es Pénz7-re 2016. november 15-től regisztrálhatnak az iskolák a program hivatalos honlapján. A témahétre bármely magyarországi alap- és középfokú oktatási intézmény (azaz minden általános és/vagy középiskola fenntartótól függetlenül) regisztrálhat. Az iskola a regisztrációjával azt vállalja, hogy a Pénz7 időszakában, résztvevő osztályonként legalább egy tanórát tart a témában.

A térképek a következő években minden bizonnyal színesedni, bővülni fognak. Jelenleg – a többi program mellett – látható a középiskolai tanároknak szóló ingyenes továbbképzés sikere, népszerűsége. A képzésen résztvevő középiskolák száma mögött immár több, mint 650 olyan pedagógus áll, aki a továbbképzés révén olyan mértékben mélyítette el pénzügyi és módszertani jártasságát, hogy tanóráin kellő háttértudással felvértezve adja át a pénzügyi-gazdasági ismereteket diákjainak. 2017-től országszerte elindul az általános iskolai tanároknak szóló akkreditált továbbképzési program is, így a paletta- és várhatóan a térkép is - még tovább gazdagodik.