Kibővül a Pénz7

2017.02.09.

Ötoldalú együttműködési megállapodást írnak alá

– sajtóközlemény –

Több szempontból is újdonságokkal jelentkezik az idén harmadszor meghirdetett, a 2016/2017-es tanév rendjébe hivatalosan is bekerült Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete. A program szektorok közötti együttműködésben valósul meg: minisztériumok, állami intézmények és pénzügyi szereplők is támogatják a pénzügyi és vállalkozói kultúra fejlesztését az eseménysorozattal.  2016. november 15. óta már közel 900 iskola regisztrált országszerte a programra, a résztvevő diákok száma a regisztráció szerint meghaladja a 140 ezret.

A témahét sikeres megvalósítása érdekében ötoldalú együttműködési megállapodást kötöttek ma Budapesten: az Emberi Erőforrás Minisztériuma projektgazdaként, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány a Pénz7 együttműködő szakmai partnereiként.

A Pénz7 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozatának keretében kerül megrendezésre. Ennek során márciusban Európa közel 30 csatlakozó országában pénzügyi témájú tanórákat tartanak a programban részt vevő általános- és középiskolákban. Mindezt úgy, hogy az elméleti tudást építő, gyakorlott pedagógusok mellé pénzügyi önkéntes szakértők is csatlakoznak az iskolai tanórákhoz. A program non-branded, azaz kereskedelmi logó, ajánlat nem jelenhet meg az iskolai eseményeken. A tanórai ismeretanyagot képzett pedagógus csapat állítja össze, szakmai felügyelettel és próbaórákkal, képzésekkel biztosítva annak magas színvonalát. Ugyanakkor az önkéntesek jelenléte az elméleti tudást hatékonyan egészíti ki a tanórákon a gyakorlati ismeretekkel.  A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket mindennapjaikban, és alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a gazdaság és a pénzvilág működéséről.

Hazánkban a diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak 2015-ben és 2016-ban is a pénzügyi témahét eseményei iránt, amely 2017-ben több szempontból is megújul. A pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete bekerült a tanév rendjébe, valamint a pénzügyi témák mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére és részvételével megjelennek a vállalkozói ismeretek is.

Az együttműködési megállapodás kapcsán kiemelték: példaértékű a kormányzat és civil szervezetek összefogása a diákok pénzügyi és vállalkozói ismereteinek fejlesztése érdekében. Az együttműködő felek fontosnak tartják a pénzügyi-gazdasági nevelést, szemléletformálást, mert segíti a tudatos életvezetést, a társadalmi, gazdasági változásokhoz alkalmazkodást is - mindezt úgy, hogy a mindennapokban használható gyakorlati ismereteket élményszerűen, játékos feladatok által sajátíthatják el a diákok.

Pénzügyi témakörben a fókusztéma 2017-ben a korszerű pénzkezelés (Bankoljunk okosan!) lesz, de a korábbi évek családi költségvetési és megtakarításokkal foglalkozó tananyagai is elérhetőek a pedagógusok és így a diákok számára. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2017-ben is lehetőség nyílik rá, hogy magyarországi bankokból érkező, felkészült önkéntesek segítségével valósuljon meg a program az iskolákban.

A témahét vállalkozói oldalról az üzleti ötlet és együttműködés témákkal indul, amely a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetését támogatja. A Pénz7 program részeként elérhetővé válik egy országos hatókörű vállalkozói önkéntes adatbázis, amely a témahét gazdálkodási témájához biztosít vállalkozói önkéntes részvételt, és teszi életszerűvé az órát a diákok számára. A regisztráció során már látható, hogy a várnál jóval nagyobb igény van az új témára, emellett jelentős az érdeklődés a vállalkozói önkéntesek iránt is az iskolák részéről.  A témahét vállalkozói részében lehetőséget kapnak a diákok arra, hogy vállalkozói kompetenciáik fejlődjenek, képet kapnak az együttműködésről, a vállalkozói létről – mindezt vállalkozói önkéntesek személyes történetein, tapasztalatain keresztül.

A szakértők idén három korosztály számára, kétféle témában állították össze a tananyagot. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető lesz a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról. A szervezők felajánlására az első 500 pénzügyi témára regisztrált iskola kinyomtatva is megkapja az óraterveket és a tanári segédleteket. A Pénz7 kísérő programjai között szerepel többek között pedagógus felkészítő oktatás, illetve további interaktív vetélkedők, versenyek és pályázatok. Utóbbiak a diákok számára segítik, hogy a téma a tanórai kereteken túl is érdekes, figyelemfelkeltő maradjon.

Az együttműködési megállapodást sajtónyilvános keretek között 2017. február 9-én, 14.00 órakor írták alá az EMMI-ben, ahol az aláírók a következők voltak:

• Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár – EMMI
• Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár – NGM
• Kovács Levente, főtitkár – Magyar Bankszövetség
• Hergár Eszter, kuratóriumi elnök – Pénziránytű Alapítvány
• Gergely Orsolya, ügyvezető igazgató – Junior Achievement Magyarország Alapítvány

A Pénz7 honlapja (www.penz7.hu) folyamatosan frissülő tartalommal vár minden érdeklődőt.

címkék: