Küldetések a pénz világában - Újabb mérföldkő a pénzügyek közismereti oktatásában

2017. április 27.
 

Megjelent a Pénziránytű Alapítvány általános iskolásoknak szóló új tankönyve

A Pénziránytű Alapítvány középiskolásoknak szóló, „Iránytű a Pénzügyekhez” című tankönyve után elkészült és már hivatalosan is tankönyvvé nyilvánították az általános iskolásoknak szóló, „Küldetések a pénz világában” című új kiadványt. A tananyag újdonsága, hogy – mind maga a könyv, mind a hozzá kapcsolódó munkafüzet – játékos formában mozgósítja a diákokat küldetések (különböző élethelyzetek) megoldására. Az érdeklődő és a tankönyv tanítását vállaló iskolák 60 ezer ingyenes példányhoz juthatnak hozzá, valamint digitálisan is letölthetik a tananyagot.

A Pénziránytű Alapítvány küldetésének tekinti a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését. Fő célja és szívügye az iskolás korosztály pénzügyi nevelése, akik a megszerzett tudás segítségével felnőttként körültekintőbb és tudatosabb döntéshozók lehetnek, mind a családi pénzügyekben, mind pedig alkalmazotti vagy vállalkozói szerepükben.

A „Küldetések a pénz világában” című, frissen engedélyezett tankönyv a 7-8. évfolyamosoknak szóló, választható kerettantervre épül. A 33 leckét tartalmazó kiadvány - a kapcsolódó munkafüzettel - az általános műveltség szintjén, gyakorlatorientáltan ragadja meg a pénzügyi ismereteket.

A tankönyv élményszerű, interaktív és játékos formában szól a mai gyerekekhez, akik nyitottak a szerepjátékra, a szuperhősökre, a pontok gyűjtésére, extra képességeket igénylő küldetések, egymásra épülő feladatok teljesítésére. Az új könyvben a gyermekek, mint a pénzügyi „hősképző” tagjelöltjei segítenek a különböző pénzügyi- és élethelyzetben lévő családoknak. Mindez ismerős élethelyzet - vélik a szerzők -, akik számos példát láttak arra, hogy a gyerekeknek tartott, pénzügyek kezelésével foglalkozó órák után a családokban is téma lett a pénz beosztása, a tervezés és a tudatos pénzkezelés.

A tankönyv készítése során a tankönyvíró csapatot pedagógiai és közgazdász szakértők támogatták. A tankönyv koncepcióját és formai megjelenését 2016 nyarán diákokkal és tanárokkal végzett fókuszcsoportos kutatással is tesztelte az Alapítvány. Majd a 2016/17-es tanév első félévében az elkészült leckéket az ország nyolc különböző általános iskolájában végzett próbatanítás tapasztalataival is kiegészítették.

A tankönyv a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. kiadói gondozásában, az Alföldi Nyomdában készült. A KELLO az iskolák igényfelmérése után 2017 szeptemberéig teljesíti a rendeléseket az Alapítvány jóvoltából ingyenes új tankönyvből.