Küszöbön a tanévkezdés: lendületben a nyári akkreditált tanárképzések

2017. augusztus 16.
 

Augusztus 21-30. között újabb tizenhárom továbbképzés keretében nyújt segítséget a Pénziránytű Alapítvány. A „Mindennapi pénzügyeink” című 30 órás akkreditált képzések augusztus végén országszerte 12 különböző helyszínen kerülnek megrendezésre és 312 szakgimnáziumi tanárt készítenek fel a pénzügyi ismeretek oktatására.

2017 szeptemberétől a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által fenntartott középiskolákban, azaz minden szakgimnázium 10. évfolyamában mintatanterv bevezetésre kerül a pénzügyi és vállalkozási ismeretek című tantárgy. Az előző tanévben néhány szakgimnáziumban ezt az évi 36 órás tárgyat pilot jelleggel már bevezették, erre az oktatókat ugyancsak a „Mindennapi pénzügyeink” című képzéssel készítették fel 2016 augusztusában, a résztevevők visszajelzései alapján nagy elégedettséggel.

Az idén júniusban már lezajlott hat, és a most megrendezésre kerülő tizenhárom tanárképzés során összesen 450 tanár ingyenes felkészítését végzi az Alapítvány. Ezáltal a pedagógusok elsajátíthatják a pénzügyi és alapvető gazdasági ismereteket, megérthetik a piacgazdaság működésének és ezen belül a pénzpiac lényegét, továbbá megismerhetik azokat a módszereket, amelyek révén szeptembertől a mindennapi pedagógiai gyakorlatukban is alkalmazni tudják a továbbképzés során elsajátított ismereteket.

A továbbképzés népszerűségének oka, hogy az elméleti háttértudás mellett számos, a korosztályhoz illeszkedő módszertani ötletet, segítséget is ad a főként nem közgazdász végzettségű – életvitel, technika, matematika, földrajz, történelem, idegen nyelv vagy bármilyen más szakos – tanároknak.

Az NGM a pénzügyi és vállalkozási ismeretek című tantárgy pénzügyi témák oktatásához az Alapítvány 9-10. évfolyamos diákoknak szóló Iránytű a pénzügyekhez című könyvét javasolja. A tankönyvlistára is felkerült kiadványt az előző évben 40 000 ingyenes példányban jutott el a rendelő iskolák könyvtáraiba az Alapítvány jóvoltából.

Jó hír, hogy a kiadvány mostantól minden érdeklődő számára elérhető, hiszen amellett, hogy továbbra is a http://penziranytu.hu/tankonyvek oldalról ingyenesen elektronikusan letölthető, augusztustól már a budapesti Kódex tankönyvcentrumban, továbbá a KELLO webshopjában is megvásárolható az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv.