Március 18-ig várjuk a közgazdasági technikumok jelentkezését Bázisiskola pályázatunkra

2024. február 22.
 

Alapítványunk kiemelten kezeli a Pénziránytű Bázisiskola programot, melyet a korábban részt vevő iskolák tevékenységének folytatásával, illetve új iskolák bevonásával kívánunk továbbvinni a 2024-2027-es időszakban is. A Pénziránytű Bázisiskola címet az iskolahálózatunkban aktív közgazdasági technikumok nyerhetik el, akik vállalják a program megvalósítását és 2024. március 18-ig benyújtják pályázatukat a feladat ellátására.

A Pénziránytű Bázisiskola program célja

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben hozta létre Bázisiskola Programját, melynek fő célja, hogy a pénzügyi nevelés modern eszköztárát minél több diák számára elérhetővé tegye azáltal, hogy a diákok lakhelyéhez közel is lehetőséget teremt a mindennapi pénzügyi tudáshoz szükséges ismeretek elsajátítására. A jelenleg országszerte kilenc helyszínen elérhető bázisiskoláink igényesen kialakított Pénzügyi Tudás Otthona termeiben 45 és 90 perces pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások várják teljesen ingyenesen az általános- és középiskolás diákcsoportokat. Az élménypedagógiai módszerekkel és digitális eszközökkel támogatott, rendhagyó tanórákat a bázisiskolák képzett trénerei tartják. Emellett a bázisiskolák szervezésében valósulnak meg az Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben című, IKK és OH által is akkreditált, 40 órás blended tanárképzéseink.

A pályázattal elnyerhető támogatás

A Pénziránytű Bázisiskola címmel a 2020-2024-es pályázati időszakban nem rendelkező nyertes pályázó intézmény Pénzügyi Tudás Otthona – Pénziránytű terem 2024. augusztus 16-ig történő kialakításához 2.000.000 Ft támogatásban részesül.

A Pénziránytű Bázisiskola címmel a 2020-2024-es pályázati időszakban rendelkező nyertes pályázó intézmény a korábban kialakított Pénzügyi Tudás Otthona – Pénziránytű terem színvonalának megőrzése érdekében egyszeri 500.000 Ft támogatásban részesül.

Valamennyi nyertes pályázó intézmény a 2024/2025-ös tanévre és a következő 2 tanévben a program működtetésére, illetve az infrastruktúra szinten tartására évente minimum 100.000 Ft támogatásban részesül, de ez az összeg a kötelező feladatok teljeskörű ellátása esetén kiegészül további támogatással.

A Pénziránytű Bázisiskola program koordinátori feladatainak ellátásával megbízott iskolai kapcsolattartó, vagyis a helyi programkoordinátor a kötelező feladatok teljes körű ellátásáért és a vállalt opcionális feladatokért szintén díjazásban részesül, csakúgy, mint a diákfoglalkozásokat tartó oktatók.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Bázisiskolák programba befektetett komoly munkája nem pusztán a támogatásban, anyagi elismerésekben térül meg. Az évek folyamán az intézmények hasznos együttműködésekre, elmélyülő kapcsolatokra tettek szert régiójuk általános- és középiskoláival, sőt a helyi sajtóval is. A fenntartók valamint a szülők felé is komoly presztízst képvisel a pénzügyi nevelés regionális bázisintézményének lenni.

Kik pályázhatnak?

A Pénziránytű Bázisiskola címre és az azzal járó programtámogatás elnyerésére a jelen pályázati időszakban olyan kizárólag nem budapesti székhelyű közgazdasági technikumok vagy közgazdasági profillal rendelkező és a szakmai tantárgyak oktatására közgazdász tanárt/közgazdászt alkalmazó egyéb középfokú oktatási intézmények jelentkezhetnek, akik legalább 2023. szeptember 1-je óta tagjai a Pénziránytű Iskolahálózatnak, és tagságuk ideje alatt kiemelkedően sokat tettek a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében.

A sikeres pályázók a Pénziránytű Bázisiskola cím viselésére a 2024/2025 – 2026/2027 közötti 3 tanévben válnak jogosulttá, a cím a későbbiekben meghosszabbítható vagy újra elnyerhető.

A részletes pályázati feltételeket a honlapunkon található pályázati kiírás tartalmaz. További információt az érdeklődő intézmények az iskolahalozat@penziranytu.hu mailcímen kaphatnak.