Megújult online gazdasági-pénzügyi játékok

2017. január 26.
 

Három megújult online játék is várja a Pénziránytű Alapítvány weboldalának látogatóit. A pénzügyi ismereteket fejlesztő, sokak által régebbi változatában már jól ismert és kedvelt online játékok segítségével az érdeklődők megtudhatják, hogyan érdemes kereskedni, a kereslet és a kínálat miként hat az árakra, illetve hogyan változnak a részvények árai a híreknek megfelelően.

A többszereplős gazdasági szimulációs játékok elsősorban azzal a céllal készültek, hogy segítségükkel a diákok iskolai környezetben, tanáruk vezetése és felügyelete mellett, játszva sajátíthassák el az alapvető pénzügyi ismereteket. De a jól ismert játékokat már önállóan a vagy a szülőkkel is szívesen és ügyesen tudják játszani a diákok, akár egy szülinapi zsúron vagy egy hideg hétvégén. A játékok lehetőséget kínálnak arra, hogy a résztvevők különböző szerepekbe bújva átéljenek egy-egy gazdasági problémát, megismerjék azok belső összefüggéseit. A szituációk döntési helyzet elé állítják a játékosokat, akik így saját belátásuk szerint befolyásolhatják a piacot, alkalmazkodhatnak a kialakult kihívásokhoz.

Gyömölcspiac

A játék során a résztvevők egy kisváros kereskedői, akik naponta – adott áron –a nagybani gyümölcspiacon szerzik be portékáikat (almát, körtét, banánt), majd a gyümölcsöket a város fogyasztóinak értékesítik, az általuk célszerűnek tartott árakon. A cél az, hogy a kisváros gyümölcspiacán versenyezve lehetőleg minden beszerzett gyümölcsöt el tudjanak adni és a lehető legnagyobb bevételt érjék el az induló ötezer forintjukból.

Remek süti

A játékosok sütit „sütnek” és értékesítenek a játékban - a cél a minél nagyobb nyereség elérése. A résztvevőknek minden körben dönteniük kell az eladandó tepsik számáról, a marketingköltségekről és a termék eladási áráról. A döntéseket egy táblázatban kell rögzíteni és ebben bizony a költségkalkulációt is el kell végezni: tepsinként ezer forint változó költséggel, négyezer forint fix költséggel és a versenyzők által meghatározott marketingköltséggel kell számolni. Amennyiben a költségek elszámolását nem végzi el a játékos, akkor a játékbeli Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezer forint késedelmi díj kirovása mellett teszi ezt meg az érintett helyett!

Tőzsdejáték

Induló tőkeként minden játékos rendelkezik százezer forintnyi játékpénzzel, ebből kell a körök végére a lehető legtöbb hozamot elérni. A játékban négy részvény vesz részt, ezek nyitóára egységesen tízezer forint, ami aztán a játék folyamán a piaci hírektől függően változik. A játéktőzsdén minden körben az egyes részvényekre vonatkozóan megjelennek hírek, s ezek alapján kell a vételi és eladási döntéseket meghozni, vagyis a befektetési stratégiát meghatározni. A játék végén az a nyertes, akinek a portfóliója (vagyis a meglévő részvényeinek záró árfolyama és a maradék készpénze) a legtöbbet éri.

A játékokat – elmondásuk szerint - a Pénziránytű Alapítvány középiskolai tanároknak szóló akkreditált továbbképzésén részt vett pedagógusok is szívesen játszatják osztályfőnöki- vagy szakóráikon. Legutóbb a 2016 decemberi Pedagógiai Oktatási Napokon aratott nagy sikert a Gyümölcspiac és a Tőzsdejáték a résztvevő 7. és 8. osztályos csoportok körében.

Bíztatunk hát mindenkit a megújult játékok kipróbálására, illetve az eddigi játékosokat az újítások felfedezésére: jó játékot kívánunk!

http://penziranytu.hu/jatekok