Mind a 40 ezer példány elfogyott az első magyar pénzügyi-gazdasági tankönyvből – szeptembertől elindul a pénzügyi ismeretek országos tanítása

2016. július 8.
 

Az utolsó darabig elfogyott az „Iránytű a pénzügyekhez” című – középiskolák számára ingyenesen megrendelhető – tankönyv első 40 ezer példánya. A Pénziránytű Alapítvány felajánlásának köszönhetően szeptembertől a diákok több mint 250 gimnáziumban és szakképző intézményben vehetik kezükbe Magyarország első pénzügyi-gazdasági tankönyvét. Az iskolák fokozott érdeklődése bizonyította, az Alapítvány által kifejlesztett tananyag valóban hiánypótló, s hozzájárul a köznevelés tartalmi megújításához. A középiskolai pedagógusok továbbképzési programja iránt szintén a vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozott, így augusztus végétől újabb 22 tanfolyamra jelentkezhetnek az érdeklődő tanárok.

A Pénziránytű Alapítvány 2016. április 28-án mutatta be a több mint egyéves intenzív fejlesztőmunkával megalkotott, Iránytű a pénzügyekhez című középiskolai tankönyvet. Az ünnepélyes könyvbemutatón Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke rámutatott: a gazdasági-pénzügyi válság és a devizahitelek sújtotta társadalomban létfontosságú, hogy a lakosság megtanuljon eligazodni a mindennapi pénzügyek világában. A Pénziránytű Alapítvány e cél érdekében hirdette meg, hogy a középiskolák a június 30-ig tartó időszakban – az első 40 ezer példány erejéig – ingyenesen juthattak a tankönyvhöz.

Az egységes logika szerint felépülő, több műveltségterület tanóráin is alkalmazható tankönyv iránti igényt jelzi, hogy a könyv a könyvtári és egyéb bemutató példányokkal együtt az utolsó darabig elfogyott. A rendelést leadó 251 iskola 60 százaléka hagyományos gimnázium, míg 40 százaléka szakképző intézmény. Az igénylők közt szép számmal képviseltették magukat az országos rangsor élén álló iskolák, de számos egyházi fenntartású intézmény is élt a lehetőséggel.

A tankönyv megjelenése ráirányította a figyelmet a Pénziránytű Alapítvány másik oktatási kezdeményezésére, a középiskolai pedagógusoknak szóló tanár-továbbképzési programra is. Az akkreditált, 30 órás tanfolyam szakszerű támogatást nyújt a nem közgazdász pedagógusok számára a tantárgyaikhoz kapcsolódó, pénzügyi jellegű témák oktatásához. A vártnál nagyobb érdeklődésre tekintettel, az Alapítvány kibővítette a program keretét, s így augusztus végétől újabb 22 tanfolyamra jelentkezhetnek az érdeklődő tanárok