„Mindennapi pénzügyek” fejezettel bővülnek az 5. és 6. évfolyamos matematika munkafüzetek

2018. április 25.
 

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE-OFI) és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésének köszönhetően szeptembertől több tízezer diák szerezhet alapvető pénzügyi, gazdasági ismereteket a mindennapi élethez kapcsolódó, gyakorlatias feladatokkal kiegészített matematika munkafüzetekből.

Az Alapítvány kiemelt célja a pénzügyi-gazdasági ismeretterjesztés, és az ehhez kapcsolódó tartalomfejlesztés. Az elmúlt évek sikeres tananyagfejlesztésének köszönhetően a 2016-ban kiadott „Iránytű a pénzügyekhez” és a 2017-ben kiadott „Küldetések a pénz világában” című tankönyvek használatával a 9-10. és a 7-8. évfolyamos diákoknak már lehetősége nyílt megismerkedni a hétköznapokban szükséges, alapvető pénzügyi ismeretekkel. Az 5-6. évfolyamos diákok ősztől az Alapítvány és az EKE-OFI munkájának eredményeként a matematika tantárgy keretében találkozhatnak ilyen jellegű feladatokkal.

Az együttműködésnek köszönhetően az EKE-OFI által fejlesztett új generációs 5. és 6. osztályos matematika munkafüzetek „Mindennapi pénzügyek” című önálló fejezettel bővültek, amelynek feladatait a Pénziránytű Alapítvány munkatársai, valamint felkért fejlesztő pedagógusok az EKE-OFI szakértőinek támogatásával dolgozták ki. A pénzügyi témakör mintegy 10% tartalmi részt tesz ki a munkafüzetekben, és kifejezetten gyakorlatias szemléletű. A munkafüzetek a mindennapi életben előforduló, pénzügyeket érintő feladatokat tartalmaznak, mint például ismerkedés a családi költségvetéssel, a munkabérrel, az árakkal, valutaváltás a nyaraláshoz, egy kirándulás pénzügyi terve, megtakarítások kamata, vásárlás részletre.

A pénzügyi tartalommal kibővített munkafüzetek hivatalos akkreditációs eljárása március végén sikeresen lezárult. Az új munkafüzeteket a hivatalos tankönyvjegyzékről áprilistól ingyenesen rendelhetik az iskolák, így a 2018/2019-es tanévtől valamennyi, az EKE-OFI matematika tankönyvéből tanuló mintegy 30-40 ezer 5. és 6. osztályos diák találkozhat a matematika órákon pénzügyi feladatokkal, és a kapcsolódó gazdasági alapfogalmakkal, összefüggésekkel.

A kezdeményezésnek köszönhetően a diákok órarendi keretek között ismerkedhetnek meg a pénzügyi alapfogalmakkal, gyakorlatias alapismeretekkel, valamint az órán tanult matematikai módszereket a gyakorlatban is el tudják sajátítani.