Nagy sikerrel zárult az ötödik jubileumát ünneplő PénzOkos Kupa

2019. június 7.
 

Május 20-án került megrendezésre az idén öt éves Pénziránytű-BankVelem PénzOkos Kupa országos döntője a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a legjobb kilenc csapat mérkőzhetett meg a fődíjért. Az évek óta népszerű pénzügyi tudásversenyre idén is több száz iskola csapatai regisztráltak az ország minden részéből. A hagyományhoz híven ismét értékes jutalmak várták a legkiválóbb csapatok tagjai mellett a felkészítő tanárokat, és iskolájukat is.

A január és május között zajló kupa a PÉNZ7 rendezvénysorozat kísérőeseményeként került meghirdetésre idén is a Pénziránytű-BankVelem Program keretében. Az országos pénzügyi tudásversenyt, amelyhez a Pénziránytű Alapítvány biztosította a szakmai hátteret, és a különböző fordulók kérdéssorait, 2019-ben már ötödször hirdették meg a szervezők. A három online fordulóból, egy megyei, egy regionális, valamint egy országos döntőből álló tudáspróbára három felső tagozatos diákból álló csapatok indulhattak egy felkészítőtanár segítségével. A megyei elődöntők 21 helyszínen 9 csapattal, a regionális elődöntők pedig 3 helyszínen - Budapest, Debrecen, Veszprém - 7 csapattal kerültek megrendezésre. A regionális döntők 3-3 legjobban teljesítő csapata juthatott tovább, és versenghetett az országos döntőn.

A diákok a megmérettetésekre a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett Küldetések a pénz világában című tankönyv, a JátékBank pénzügyi online kvízetek tartalmazó felülete, valamint a Pénzügyi hősképző applikáció segítségével készülhettek fel. Az országos döntő versenyfeladatai idén először ezen applikáció feladattípusai alapján kerültek kidolgozásra, amelyet a diákok örömmel fogadtak. Nagyon jól teljesítettek a csapatok, ügyesen oldották meg nehezebb, de játékos feladatokat is.

A május 20-ai végső megmérettetésen a versenyzők neves zsűri előtt küzdhettek meg a fődíjért. A zsűri elnökeként Bánki Andrea, az EMMI vezető főtanácsosa, a bizottság további tagjaiként pedig Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója és Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vett részt a rendezvényen.

A szoros versenyben idén a XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium HoloBox Zrt. nevű csapata szerezte meg a kiérdemelt fődíjat, amelynek minden tagja egy-egy laptoppal gazdagodott. A második helyezést a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium csapata, a harmadik helyezést pedig a Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai érték el, őket is értékes digitális eszközökkel jutalmazták. A dobogós helyezést elérő csapatok felkészülését segítő tanárokat nagy értékű vásárlási utalvánnyal, iskoláikat pedig pénzügyi támogatással díjazták. A szervezők az iskolák aktivitását is jutalmazták, a legtöbb csapatot regisztráló iskola alapítványa 100 ezer forint, pénzügyi oktatásra fordítható támogatást nyert.

„Nagy öröm számomra, hogy a diákok ilyen nagyszerűen helytálltak a versenyen, és igen tájékozottak a pénzügyek világában. A Pénziránytű Alapítvány számára kiemelten fontos a gyermekek pénzügyi tudatosságának és kultúrájának fejlesztése, ezért is támogatjuk a Pénziránytű-BankVelem Programot” – mondta a díjkiosztón Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.