Nemzetközi elismerés a BankVelem programnak

2016. október 19.
 

A Pénziránytű Alapítvány által támogatott „BankVelem” program bekerült a 125 országban jelen lévő, a fiatalok pénzügyi ismeretterjesztésével foglalkozó szervezet, a Child & Youth Finance International által meghirdetett rangos díj jelöltjei közé.

A díjra jelölt BankVelem program az MNB által támogatott Pénziránytű Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. közös pénzügyi oktató és ismeretterjesztő projektje általános iskolás diákok számára, amely komplex, gyakorlatias tanítási eszközt kínál. Ötvözi a környezetvédelmi és a pénzügyi szemléletformálást, játékos környezetben fejleszti a diákok pénzügyi ismereteit, valamint hozzájárul az online bankolás legfontosabb lépéseinek elsajátításához.

A díjat a 2012-ben alapított, ma már 125 országban 36 millió gyermeket és fiatalt elérő, pénzügyi ismeretterjesztéssel foglalkozó nemzetközi szervezet, a Child & Youth Finance International alapította. A Global Inclusion Awards nemzetközi díj azokat a szervezeteket ismeri el, amelyek nevéhez fontos innovációk fűződnek a pénzügyi oktatás területén. A jelentkezők idén hat különböző kategóriában pályázhattak, ezek közül a Pénziránytű Alapítvány a „Civil Society Achievement Award” kategóriában nevezett a PontVelem Nonprofit Kft. és az Alapítvány együttműködésében megvalósuló BankVelem programmal.

Idén ötszáz jelentkező közül hat kategóriában 54 pályázat került a döntőbe. Ezek névsorát október 18-án hozták nyilvánosságra. A Civil Society Achievement Award kategória döntőjébe a BankVelem programmal együtt mindössze hat kezdeményezés került. A végső eredményhirdetésre november 28-án, Stockholmban, egy egész napos interaktív workshop után szervezett nagyszabású gála keretében kerül sor. A workshopon a meghívott jelöltek programjaik bemutatása mellett eddigi tapasztalataikat is megosztják egymással. A díjátadóra – mint az egyik, díjra esélyes jelölt – az Alapítvány is kapott meghívót.

A BankVelem programról:

A program három fő pilléren nyugszik. A virtuális PontBankban több ezer diák közel 30 ezer banki tranzakciót hajtott végre az elmúlt tanév során a szelektív hulladékgyűjtéssel szerzett pontjaival. A diákok bármilyen „okos” eszközzel be tudnak lépni a rendszerbe, sőt szeptembertől az elvégzett műveletekről sms-ben is értesítést kaphatnak. Legújabb elemként, az OkosPont bevezetésével 2016 őszétől mindenki számára elérhetővé vált a PontBank használata. OkosPontot ugyanis pénzügyi ismeretekkel lehet szerezni: kvízekkel, a PontBank tudatos használatával (SMS Bankár), valamint a 12 fordulós tudáspróbán, az Okos Pont Bajnokságon.

A BankVelem Utazó Iskola Program tavaly mintegy 30 ezer diákot ért el. A program keretében egy képzett oktatócsapat bejárta szinte az egész országot; 101 iskolában tartottak tanórákat mindennapi pénzügyek témában.  Ebben tanévben várhatóan ismét 100 iskolába jut el a program.

A BankVelem Osztálykirándulás Tervező Pályázat jóvoltából a nyertes osztályok megvalósíthatják álmaik kirándulását, és a pályázat összeállítása során gyakorolhatják a pénzügyi tervezést is.

A 2014/15-ös tanévtől kezdve sikerrel működő BankVelem Programban bármely magyarországi általános iskola és diák részt vehet. A programhoz bármikor ingyenesen lehet csatlakozni.