Pénz7 2017-ben is

2016. október 10.
 

2017-ben immár harmadik alkalommal kerül Magyarországon is megrendezésre a Pénz7 (European Money Week) nevű program, melynek célja az általános- és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása. A Pénziránytű Alapítvány nevében szeptember végén egy-egy alkalommal Bernáth Julianna oktatási igazgatóhelyettes, illetve Merényi Zsuzsanna oktatási igazgató tartott előadást a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézetben a tematikus hét tartalmáról és jelentőségéről. Az előadásra az ország több területéről érkeztek szaktanácsadók, akik a Pénz7-et népszerűsítik majd az iskolákban. Tavaly már 788 iskola és több, mint 100 ezer diák vett részt a programban.

Az Európai Unió által kezdeményezett projekthez a Magyar Bankszövetség 2015-ben csatlakozott és megnyerte az EMMI-t is támogatónak. A Pénziránytű Alapítvány, amely céljai azonosak a Pénz7 céljaival, az első perctől kezdve segítette a program hazai megvalósítását.

Az idei tanév azért is különleges, mert most kerültek bele először a tanév rendjébe a témahetek, így a Pénz7 is. Változás továbbá, hogy most először a gazdálkodási (vállalkozási) témával is kiegészül a Pénz7 programja, így az EMMI mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatója a témahétnek.

A Pénz7 program minden év márciusában kerül megrendezésre, így lesz ez 2017-ben is. Az iskolák március 6-10. közötti időszakra tervezhetik meg saját témahetüket. 2015 óta minden évben egy-egy téma köré szerveződik a rendezvény, amelyhez korosztályonként összeállított óravázlatok, feladatok, versenyek is kapcsolódnak. 2015-ben a családi költségvetés volt a téma, 2016-ban a megtakarítás és a pénzügyi tervezés. 2017-ben a „bankolás”, korszerű pénzkezelés kerül majd fókuszba. A programhoz azért is érdemes csatlakozni, mert segíti a Nemzeti Alaptantervnek való megfelelést, mely előírja, hogy iskolai tanulmányaik során a diákoknak gazdasági és pénzügyi ismereteket is el kell sajátítaniuk. Tekintettel arra, hogy a kidolgozott óravázlatok kínálata évről évre gazdagodik, segítik az ember és társadalom, földünk és környezetünk, matematika, életvitel és technika műveltség területek követelményeinek teljesítését.

Az iskolai alkalmazásra felkínált, szakértők által kidolgozott, játékos feladatokban gazdag óravázlatokat, valamint segédanyagokat és kellékeket a regisztráló iskolák ingyenesen kézhez kapják vagy a Pénz7 oldaláról letölthetik. A program ideje alatt csak a regisztrált iskolák férhetnek hozzá a friss tananyagokhoz, később viszont bárki ingyenesen letöltheti azokat. Célszerű időben regisztrálni, mivel körülbelül az első 100-200 iskola kapja csak meg nyomtatott formában a szükséges anyagokat.

Regisztrálni november 15-étől lehet a www.penz7.hu weboldalon, ezt követően az iskolák értesítést kapnak az aktualitásokról, így például a tanárfelkészítések helyéről és idejéről. Ugyanerről az oldalról valamint az alapítvány honlapjáról (www.penziranytu.hu) elérhetők a korábbi évek tananyagai is.