PÉNZ7 2019-BEN IS

Idén február 25-én indul a PÉNZ7 programsorozata, melynek központi eseményei március 1-én zárulnak. Az előző négy év sikereire alapozva a programkínálat és a lehetőségek is színesednek, bővülnek. 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a PÉNZ7-et, mint pénzügyi és vállalkozói témahetet beemelte a tanév rendjébe, és – a programhoz csatlakozó Nemzetgazdasági Minisztérium és partner szervezetei támogatásával – a pénzügyi témák mellett vállalkozási ismeretekkel is bővültek az iskolák számára elérhető tananyagok.

2018-ban már az egy évvel korábbinál is több, 1262 iskola, illetve több, mint 1600 tanár és több mint 200 ezer diák csatlakozott a kezdeményezéshez. Egy hónappal a programsorozat kezdete előtt a regisztrációk alapján úgy tűnik, hogy 2019-ben újabb rekord születik.

A 2019-es rendezvénysorozat pénzügyi részének központi témája „Okosan a befektetésekről”. Erre a tematikára épül a PÉNZ7 komoly szakmai együttműködés révén kidolgozott valamennyi tananyaga, melyeknek fejlesztésében – a Pénziránytű Alapítvány megbízásából és szakmai támogatásával – tapasztalt pedagógusok vettek részt. A pedagógiai lektorálásban az EMMI szakértői, a szakmai lektorálásban pedig banki szakértők segítettek. A tananyagok végső formája a próbatanítások tapasztalatainak felhasználásával alakult ki.

A program keretében 2019-ben tartandó iskolai tanórák négy korcsoportot szólítanak meg, így a 3-4., 5-6.-os, a 7-8.-os, illetve a középiskolás diákok is a saját igényeik szerint ismerkedhetnek meg az új tananyaggal. A programhoz csatlakozó, regisztrált iskolák oktatói ingyenes hozzáférési lehetőséget kapnak a PÉNZ7 minőségbiztosított pénzügyi-gazdasági tananyagaihoz, és a Pénziránytű Alapítvány a téma mélyebb megismertetése céljából korszerű módon, élő webes előadásokkal, azaz webináriumokkal segíti a pedagógusokat a rendhagyó tanórák megtartásához, továbbá a tanárok felkészüléséhez a próbaórákról készült videók további segítséget nyújtanak. 2018-tól a pénzügyi tanórák megtartásához szükséges háttértudás megszerzéséhez, felfrissítéséhez e-learning tananyag is készül az általános - és középiskolai pedagógusok számára.

Az első 500, pénzügyi témára regisztráló iskola a tananyagokat és az órák megtartásához szükséges kellékeket, feladatlapokat nyomtatott formában is megkapja a Pénziránytű Alapítvány finanszírozásának köszönhetően. A program sikerének egyik kulcsa, hogy a pénzügyi tanórák megtartásához az iskolák banki önkéntesek részvételét is igényelhetik, akik a Bankszövetség szervezésében, a társadalmi felelősségvállalás jegyében csatlakoznak ezekhez a rendhagyó tanórákhoz, az órákat vezető tanárok szakmai segítőiként.

A 2015-ös, 2016-os, 2017-es, 2018-as és 2019-es rendezvénysorozat alkalmából megalkotott, általános iskolásoknak szóló tananyagot és óraterveket ezen az oldalon lehet elérni, míg a középiskolások számára kifejlesztett anyagok innen tölthetőek le.