„Pénz7” Magyarországon! – újra együtt a pénzügyi kultúráért

2016.02.08.

Az iskolák február 12-ig jelentkezhetnek a 23 országot átfogó programra

Az utóbbi évek válsága szerte a világon felhívta a figyelmet a pénzügyi kultúra fontosságára. Magyarország 2015-ben csatlakozott először ahhoz a 23 európai ország részvételével zajló kezdeményezéshez, melynek célja a pénzügyi ismeretek széles körű átadása és a pénzügyek tudatos kezelésére irányuló szemléletformálás. A rangos szakmai nyitóeseménytől az iskolákban futó speciális programokon át az interaktív műveltségi versenyekig – márciustól számos csatornán találkozhatunk majd a Pénz7 eseménysorozatával, amelyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben koordinál. Az esemény fókuszában az általános és középiskolákban megvalósuló pénzügyi témájú tanórák állnak, melyek megtartásához a Pénz7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó intézmények számára. A rendezvény szakmai meghirdetését követő két hét alatt máris közel háromszáz iskola jelezte csatlakozását a programhoz.

A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) szervezésében megvalósuló, 23 országot átfogó páneurópai programhoz hazánk – a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére – 2015-ben csatlakozott először. A tavalyi sikerekre alapozva, idén is folytatódik a program. A cél a figyelem felhívása a mindennapi életünkben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, s konkrét hozzájárulás a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Magyarországon idén is példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, valamint a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai támogatóként kapcsolódott a programhoz.

A 2016. március 7-11. között zajló programhéten általános- és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a tudatos pénzügyi tervezéssel és a megtakarításokkal. A Pénziránytű Alapítvány gyakorló pedagógusok közreműködésével 4 korosztály számára készített óraterveket, tanári útmutatókat, segédanyagokat és feladatokat, melyek szakmai-pedagógiai kontrollját az EMMI biztosította. A téma iránti érdeklődést mindennél jobban mutatja, hogy a lehetőség meghirdetését követő 2 héten belül máris háromszáznál több iskola jelezte csatlakozását a Pénz7 rendezvényeihez. A jelentkezés az alábbi oldalon február 12-ig nyitott az érdeklődő általános- és középiskolák számára: www.penz7.hu

A tanórákhoz alapos felkészítő anyagok állnak a pedagógusok rendelkezésére, s ezen túl a Magyar Bankszövetség 200 jól képzett és felkészített önkéntes pénzügyi szakembert biztosít az erre igényt tartó iskolák számára.

A teljes programsorozat vetélkedőkkel, versenyekkel egészül ki, hogy játékos formában vezesse tovább a fiatalokat a pénz tudatos használatában.

Dr. Kovács Levente

a Magyar Bankszövetség
főtitkára

Hergár Eszter

a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi
elnöke