PénzFutam

Tavalyi debütálása óta már 30 000 tanuló kalandozott a PénzFutam pályáin


LEZÁRULT A 2024-ES PÉNZFUTAM

A játékot az idei tanévben is 3 és fél héten keresztül az ország 260 pontján érhették el a 4-14. évfolyamos diákok és tanáraik. A PénzFutamot 2024. márciusában összesen 15 000 fő és 4650 csapat játszotta.

A Pénziránytű Alapítvány a Medve Matek csapatával együttműködésben a PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét kísérőeseményeként újra megnyitja az országosan elérhető PénzFutam pályákat. Ezúttal is izgalmas pénzügyi-matekos szabadtéri kalandra invitáljuk a 4-14. évfolyamos diákokat és tanáraikat. Az ország közel 260 pontján elérhető PénzFutam egy tanóra, azaz 45 perc alatt ismerteti meg játékosan a diákokkal a mindennapi pénzügyi alapokat. Idén is webináriummal segítjük, hogy pénzügyi tudatosságot fejlesztő közösségi élménnyel ajándékozhassa meg osztályát.

Megújult pályák, izgalmas szabadtéri kaland március 4-28. között

A PÉNZ7 témahéthez kapcsolódva, de egy szabadtéri különleges osztályprogram keretében, matematika, földrajz vagy természetismeret, állampolgári ismeretek, technika és tervezés vagy osztályfőnöki óra keretében különösen ajánlható a nap 24 órájában játszható PénzFutam.
A megújult, új feladatokat tartalmazó pályákkal jelentkező kaland során a diákoknak pénzügyi feladványok sorát kell megoldaniuk a szabadban. A megoldásra a csapatoknak 45 perc áll rendelkezésére. Kvízek, számítási példák, gyakorlatias, korosztályra szabott feladványok, jó levegő és egy kis mozgás várja a diákokat.

Milyen élményekkel ajándékozza meg az osztályokat a PénzFutam? Nézze meg a játékról készült összeállításunkat!

 


A PénzFutam március 4-28. között érhető el.
Válassza ki az Önökhöz legközelebb eső PénzFutam pályát ITT!


Az se csüggedjen, aki nem talált intézménye közvetlen közelében pályát, a tanároknak lehetőségük van ugyanis új pálya létrehozására egy nagyobb iskolaudvaron, vagy az iskola közelében lévő parkban. Az új pálya létrehozásának egyszerű menetét a február 26-án megrendezésre kerülő webináriumon mutatjuk meg. További információért görgessen lejjebb!

3 korosztály, 3 nehézségi szint

A pályák idén is három korosztály számára, 3 nehézségi szinten érhetők el:

• KISHAL pálya: 4-6. évfolyamosoknak,
• NAGYHAL pálya: 7-9. évfolyamosoknak,
• CÁPA pálya: 10-14. évfolyamosoknak és felnőtteknek ajánlott.

A csapatok a korosztályi ajánlástól függetlenül, szabadon választhatnak a különböző pályák között. Az egyes pályákon a játékidő alatt 6 feladat megoldása a cél, ezzel elérhető a legmagasabb kitüntetés, azaz a gyémánt rang. Azon csapatok, akik jól gazdálkodnak az idővel, a 6 feladaton felül további 3, úgynevezett bónuszfeladatot oldhatnak meg, amivel további pontokat szerezhetnek. Egy pályán 6-9 pénzügyi feladvány várja a csapatokat.

Egyszerű regisztráció és máris indulhat a játék

A játékot az egész osztály egyszerre játszhatja, ajánlásunk szerint 2-4 fős csapatokban. A kalandhoz tanári regisztrációval kapcsolódhatnak a pedagógusok, annyi játékkódot kérve, ahány csapatot indítanának az osztályban, de diákok számára is nyitva áll a játékkód igénylésének lehetősége. Mindenképp csapatban ajánljuk a játékot, hogy a csapattagoknak legyen lehetőségük érvelni, a feladatot megvitatni egymás között, így a játék közösségi élménnyé is válik. Egy 30 fős osztálynak például érdemes legalább 7-8 kódot kérni.

A játékhoz csatlakozni, játékkódot kérni és a részletes technikai információkat megtekinteni ITT  lehet.

Minden csapatnak érdemes legalább egy feltöltött akkumulátorral, mobilnettel és helymeghatározásra képes GPS szolgáltatással is rendelkező okostelefonnal vagy tablettel érkezni a játék helyszínére. A játékfelületre lépve a korábban kapott kód (azonosító + jelszó páros) segítségével tudnak a csapatok csatlakozni a PénzFutamhoz. A játékfelületre lépve a PénzFutam instrukcióit követve, állomásról állomásra kell a feladványokat megoldani. A feladatok megoldását a játékosok csak akkor tudják megadni, ha a térképen meghatározott helyszínre érkeznek. A játék során egy maximum 500 méter átmérőjű területet járnak be a csapatok, így a pedagógus könnyen képes a tanulók mozgását követni.

Játék, amellyel akár nyerni is lehet

A játék végén a csapatok teljesítményük alapján bronz, ezüst, arany, vagy gyémánt fokozatot érhetnek el, melyről oklevelet kapnak. A PénzFutam március 28-i zárását követően sorsolás útján nehézségi szintenként a 3-3 legalább ezüst rangot elérő csapat tagjai és felkészítő/kísérő tanáruk fejenként 12.000 Ft értékű vásárlási utalványt nyerhetnek. A tanári regisztráció után érdemes ezért a csapatokat és a kapott játékkódokat megőrizni, hogy a pedagógus egy esetleges nyeremény esetén be tudja azonosítani a nyereményre jogosult csapatát.

Webináriummal is segítjük a pedagógusok munkáját

A 2024. február 26-án tartott PénzFutam webináriumon részletesen bemutattuk a játék teljes menetét a kódkéréstől a pályák felépítésén át az országosan elérhető pályák helyszínének áttekintéséig. A webináriumról készült felvétel lentebb visszanézhető: 

Az előadás során vetített prezentáció ITT tekinthető meg.

A PénzFutam tájékoztatója és a játékszabályzat ITT  érhető el.

Örömteli játék, hasznos pénzügyi tudás = PénzFutam

 

Lezárult a 2023-as PénzFutam

A márciusi nagy sikert követően június 8-tól egy hónapra ismét megnyíltak a Medve Matek csapatával együttműködésben kialakított PénzFutam kalandpályák. Az országszerte elérhető szabadtéri játékban idén tavasszal és nyáron 15.000 diák tette próbára pénzügyi, logikai tudását.

Az ország több mint 210 pontján ingyenesen elérhető, a PÉNZ7 kísérőeseményeként indult izgalmas PénzFutam a tanév utolsó időszakában, nyári táborok részeként, de családi, baráti szórakozásnak is kiváló alkalmat teremtett a pénzügyi tudatosság fejlesztésére. A kaland során pénzügyi feladványok sorát kellett csapatban megoldani a szabadban. Kvízek, számítási példák, gyakorlatias, korosztályra szabott fejtörők, jó levegő és egy kis mozgás várta a vállalkozó kedvű csapatokat. Egy-egy pálya akár 45 perc alatt is teljesíthető volt, de a nyári időszakra tekintettel a csapatoknak 120 perc állt a rendelkezésére, így akár fagyizással egybekötve, pihenőt beiktatva is megoldhatták a 10 éves kortól ajánlott, három nehézségi szinten elérhető feladatokat.

A játékosok remek eredményekkel zárták a PénzFutamot. Mindkét időszakban a csapatok közel harmada érte el a legmagasabb gyémánt rangot. Arany fokozattal zárt tavasszal az indulók közel 19 százaléka, nyáron viszont 37 százalékuknak sikerült bearanyozni oklevelüket. Ezüst rangot ért el tavasszal a játékosok 23, nyáron pedig a 18 százaléka. Nyáron Egerben, Budapesten és Mosonmagyaróváron örvendett a legnagyobb népszerűségnek a PénzFutam.

Köszönjük szépen a lelkes pedagógusoknak és a résztvevő családoknak, hogy velünk játszottak és közösen fejleszthettük a fiatal korosztályok pénzügyi tudatosságát!

 Veni, lusi, vici (Jöttem, játszottam, győztem )