Pénziránytű-BankVelem Program évzáró és Pénzügyi Foci döntő a Csodák Palotájában

2018. július 5.
 

Június 8-án került megrendezésre a Csodák Palotájában a PontVelem Program évzáró gálája, amelynek keretében többek között a JátékBank legügyesebb és legaktívabb diákjai is átvehették jutalmaikat, továbbá a VISA-val együttműködésben megszervezett Pénzügyi Foci döntője zajlott le a toplista alapján kiválasztott 16 diák részvételével.

Az évzáró eseményen a PontVelem Program mindegyik alprogramjának - azaz a GyűjtsVelem, SegítsVelem, és a Pénziránytű-BankVelem Program - díjazottjai is ünnepélyes keretek között vehették át ajándékaikat.

A Pénziránytű-BankVelem Program tanévzárásának részeként először a JátékBank kvízek legjobbjait díjazták, az öt legtöbb pontot szerző alsó tagozatos tanuló családi belépőt nyert a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, az öt legeredményesebb felső tagozatos játékos pedig a Pénzverdébe látogathat el a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően. Ezt követően a Pénziránytű Alapítvány és a VISA együttműködésében közösen meghirdetett Pénzügyi Foci vetélkedő döntőjére került sor.

A Pénzügyi Foci vetélkedő ötletét a 2018-as labdarúgó világbajnokság hívta életre. A verseny keretében a 6-8. évfolyamos diákok a „11-14 év” kategóriában gyűjthették pontjaikat május 2. és 31. között. Pontokat gyűjteni a pénzügyi-gazdasági témájú kvízkérdésekre adott helyes válaszokkal, és ezáltal a gólokkal, nyertes meccsekkel volt lehetőség. A játék során a gyerekek virtuális focimeccsek révén tehették próbára pénzügyi tudásukat, amely remek példája a játszva tanulásnak. A kérdések - általuk választott - nehézségi szintjéhez mérten tudtak a pályán előnyhöz jutni az ellenféllel szemben. A még valósághűbb élmény érdekében a meccsek döntetlen állása esetén, tizenegyes párbajjal, azaz villámkérdések segítségével dőlt el a mérkőzés.

A döntőn 16 tanuló a valóságnak megfelelően páros küzdelemben mérkőzhetett meg az értékes nyereményekért. A helyszínen az egyenes kieséses szakaszban négy forduló (nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő, döntő) alapján került ki a győztes, valamint vigaszágon a harmadik helyezett. Az izgalmas mérkőzéseket Matuz Krisztián sportkommentátor élőben közvetítette.

A döntő résztvevői mindannyian az oklevél mellett egy-egy „Így neveld a pénztárcádat” kiadvánnyal, Pénziránytű-BankVelem Program logóval ellátott baseball sapkával, és egy VB-s focilabdával térhettek haza, az első három helyezett ezeken túl csúcskategóriás tablettel gazdagodott. A nyereményeket Hergár Eszter, az Alapítvány kuratóriumának elnöke, és a VISA képviseletében Horváth-Bodor Klára adta át a dobogón végzett diákoknak.

A diákok felkészülését a „Küldetések a pénz világában” című tankönyv és munkafüzet, a JátékBank kvízei és a VISA által kínált egyéni tanulási modulok segítették. A Pénzügyi Foci honlapján - a három korosztály számára - elérhető tanulási segédanyagok könnyen a tanóra szerves részévé válhatnak, amelyek a tananyag mellett sokrétű módszertani eszközöket is kínálnak az érdeklődő pedagógusok számára.

A VISA által fejlesztett Pénzügyi Foci online számítógépes játék 2017 óta érhető el magyar nyelven, amely három különböző kategóriában – kezdő (11-14 év), haladó (14-18 év), és mester (18+ év) – várja jelenleg és a jövőben is a pénzügyi ismereteiket bővíteni vágyó érdeklődőket.

JátékBank díjazottak:
 

Alsós diákok

  • Kovács Eszter, Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
  • Kovács Gergő, Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola
  • Kerek Bence, Turai Hevesy György Általános Iskola
  • Csikós Barbara, Okányi Általános Iskola
  • Gadanecz György, Várkerti Általános Iskola

Felsős diákok

  • Veingartner Boglárka, Fekete István - Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium
  • Menczel Kitti Laura, Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium
  • Tóth Benedek, Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola
  • Madari Beatrix, Somogyi József Általános Iskola
  • Nágl Botond, Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

A Pénzügyi Foci vetélkedő első három helyezettje (mindhárman 7. osztályos tanulók):

1. Csákó Tamás, Rózsai Tivadar Református Általános Iskola és Óvoda, Hajdúhadház
2. Hárai Norbert, Bajza Utcai Általános Iskola, Budapest VI. Kerület
3. Sipos Máté, Rózsai Tivadar Református Általános Iskola és Óvoda, Hajdúhadház