„Pénzre váltható tudás” - pénzügyi projektnapok országszerte a középiskolákban

2017. május 31.
 

Ingyenes pénzügyi projektnapokat szervez 2017. május 29. és június 9. között 10-11. évfolyamos diákok számára a Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ Zrt. A rendezvény két interaktív tanórával indul, amelynek témája a pénzügyi tervezés 16-18 évesen. Ezeket a tréningeket a helyszínt adó intézmény - előzetesen az Alapítvány által felkészített - szaktanárai vezetik, 20-25 fős csoportokban. A foglalkozásokon a diákok szembesülhetnek azzal, mennyibe kerül például egy-egy nyári fesztivál vagy külföldi nyelvtanulás, a jogosítvány megszerzése vagy egy félév a felsőoktatásban, és végiggondolhatják, mikor és milyen bevételi forrásokkal kell rendelkezniük, hogy ezen céljaikat, vágyaikat megvalósíthassák.

Egy-egy projektnap megrendezésre bármely magyarországi középiskola jelentkezhetett, amely tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatnak, vagy legkésőbb a jelentkezési adatlap benyújtásának határidejéig regisztrált. A tanév végi számos teendő ellenére is tizennégy iskola jelentkezett a felhívásra, közülük került kiválasztásra az a hat intézmény, amelyek helyszínt biztosíthatnak a programnak.

A program második részében közismert vendégekkel – mint például a magyar jégkorong válogatott tagjai, vagy a zenészek közül Odett és a Blahalouisiana zenekar énekese és gitárosa - és a résztvevő diákok egy önkéntes képviselőjével interaktív pódiumbeszélgetést tartanak az ismertségről és a pénzügyi tudatosságról. A projektnapokat minden helyszínen online pénzügyi kvíz show zárja, amelyen a diákok minimum 50 ezer, maximum 300 ezer forint összegű támogatást nyerhetnek középiskolájuk alapítványának. A pódiumbeszélgetés és a kvíz ceremóniamestere az ismert zenész – műsorvezető, Garami Gábor.

A szervezők közötti együttműködés már megközelítőleg tíz éves múltra tekint vissza: a Pénziránytű Alapítványt 2008-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Bank, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség azzal a céllal, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg.

Az Alapítvány 2014-ben megújította stratégiai tervét, amelynek fő célkitűzése, hogy különböző élethelyzetekben egyaránt releváns üzenetek megfogalmazásával járuljon hozzá a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez. Ennek érdekében az intézmény ma már számos programmal, például ingyenes pénzügyi tankönyvekkel, ingyenes tanárképzésekkel, online játékokkal és a Pénz7 program szakmai tartalmának fejlesztésével segíti mind az általános- és középiskolás, mind a fiatal felnőtt korosztályt a gyakorlati pénzügyek felelős kezelésében.

Az idei programsorozat helyszínei:
május 30. - Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Eger
június 1. - Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
június 2. - Gyulai SZC Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Orosháza
június 7. - Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium
június 8. - Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Ózd
június 9. - Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnáziuma