Pénztárcabarát iskolakezdés

2023. augusztus 9.
 

Pénzügyi tippek becsengetés előtt. Fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indít az MNB az őszi iskolakezdés előtt álló családoknak.

Bár a vakáció még tart, a legtöbb családban már előkerültek az iskolakezdéshez szükséges feladat- és bevásárlólisták. Az évkezdés pedig megkerülhetetlenül pénzügyi kérdés is, amelyben külön aloldallal segít eligazodni a jegybank.

Kinőtt cipők, ruhák, elhasználódott hátizsák, szakadt tolltartó, és – a kötelezően beszerzendő tanszerek mellett – még számos további használati tárgy, amelynek cseréjével a legtöbb szülő augusztusban szem-besül. Ez az időszak minden bizonnyal megterheli a családi kasszát, azonban tervezéssel, előzetes tájékozódással és körültekintéssel sokat spórolhatunk.

Tervezzünk – közösen!

Nagyban megkönnyíti az iskolakezdés előtti tervezést, ha részletes bevásárlólistát készítünk, amelyen fel-tüntetjük az egyes tételek várható árát is. Így áttekinthetőbb, hogy mi az, aminek a költségén esetleg tu-dunk faragni. A tervezésbe bátran vonjuk be a gyerekeket is, hiszen a becsült kiadásokat és a fontossági sorrendet látva ők is nyitottabbak lesznek a kompromisszumos döntésekre – amellett, hogy egyúttal bele-látnak a költségtervezés rejtelmeibe. Fenntarthatósági szempontból is dönthetünk az eddigi gyakorlattól elté-rően – rávilágítva, hogy a bolygókímélő választások gyakran pénztárcakímélőek is.

Mérjük fel a lehetőségeinket!

A kiadások tervezése mellett számoljunk azzal, hogy milyen támogatásokra vagyunk jogosultak! Az állam részéről nagy segítség, hogy az augusztusi családi pótlékkal egyidőben folyósítják a szeptemberit is, azon-ban ezen túlmenően érdemes utánajárni az elérhető önkormányzati támogatásoknak, és akár a munkál-tató által biztosított egyszeri iskolakezdési támogatás lehetőségének. Az egészség- és önsegélyező pénz-tártagok élhetnek a beiskolázási támogatással, amelynek részleteit szintén megtaláljuk az MNB oldalán.

Hitelből csak tudatosan!

Előfordulhat olyan élethelyzet, hogy a fent részletezett tervezés és segítségek mellett is szükség van to-vábbi anyagi források bevonására. Megoldás lehet erre egy fogyasztási célú hitel, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy igénybevételével egyúttal annak visszafizetésére is kötelezettséget vállalunk, amely akár évekig tartó terhet ró a családra. Amennyiben a hitel mellett döntünk, vizsgáljuk meg, hogy melyik a célja-ink eléréséhez leginkább megfelelő hiteltermék, és hasonlítsuk össze több szolgáltató ajánlatát!

Pénzügyi tippek leendő hallgatóknak

Az iskolakezdés nem csak a klasszikus becsengetési időszakot jelenti, hanem az első egyetemi/főiskolai szemeszter kezdetét is, hiszen sokan most lépik át először ilyen intézmény küszöbét, megkezdve ezzel ön-álló életüket – anyagi szempontból is. Ehhez a jegybank hallgatóknak szóló összeállítása praktikus és hasznos tanácsokat tartalmaz a megfelelő bankszámla kiválasztásától a költségtervezésen át egészen a pénzügyi célok megfogalmazásáig vagy épp a Diákhitelig.