A pénzügyi alapismeretek tantárgyként kaphatnak szerepet a megújuló nemzeti alaptantervben

2017. február 17.
 

Kibővült a Pénz7, ötoldalú együttműködési megállapodás született

Ötoldalú együttműködési megállapodást írtak alá 2017. február 9-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában a hazai gazdasági-pénzügyi alapműveltség fejlesztése érdekében. A dokumentumot kézjegyével látta el Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, Gergely Orsolya, a Junior Achievement Magyarország ügyvezető igazgatója, valamint Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A közös munka kiemelten a 2016/2017-es tanév rendjébe hivatalosan is bekerült Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hetére irányul. Ezzel a program több szektor közötti együttműködésben valósulhat meg: minisztériumok, állami intézmények és pénzügyi szereplők is támogatják a pénzügyi és vállalkozói kultúra fejlesztését. Az együttműködés a készülő pénzügyi tudatosságot fejlesztő nemzeti stratégia megvalósítását is segíti.

Palkovics László az aláírás kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy szándék szerint a gazdálkodási, pénzügyi alapismeretek általános tantárgyként a megújuló Nemzeti Alaptantervben kaphatnak majd kiemelt szerepet az életvitellel kapcsolatos ismeretek oktatásában. Lepsényi István a vállalkozói ismeretek minél szélesebb körű oktatásának fontosságát emelte ki, mondván, minél előbb tanulják meg a fiatalok a mindennapok gyakorlatát az üzleti életben, annál könnyebben boldogulnak majd és bátrabban vállalkoznak felnőtt korukban. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára rámutatott: szem előtt kell tartani, hogy a mindennapi pénzügyek fortélyainak elsajátításában sokkal nagyobb szerepe van a gyakorlatnak, mint az elméletnek.

A European Money Week páneurópai kezdeményezés keretében - csatlakozva a Global Money Week programhoz is - 2017-ben immár harmadik alkalommal lesz Magyarországon Pénz7 rendezvénysorozat, amelynek során az iskolákban országszerte a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témakörben tartanak rendkívüli tanórákat. Mindezt úgy, hogy a pedagógusok mellé pénzügyi és vállalkozói önkéntes szakértők is csatlakozhatnak az órákon. A program non-branded, azaz kereskedelmi logó, ajánlat nem jelenhet meg az iskolai eseményeken.

Idén a Pénz7 időszaka március 6-10-ig tart. Ez alkalommal a központi téma a korszerű pénzkezelés - Bankoljunk okosan! - lesz, de a korábbi évek családi költségvetési és megtakarításokkal foglalkozó tananyagai is elérhetőek a pedagógusok, és rajtuk keresztül a diákok számára. A tanórai ismeretanyagot három korosztály számára a Pénziránytű Alapítvány koordinálásával képzett pedagógus csapat állította össze, és mind pedagógiai, mind pénzügyi szakértők lektorálták, ezen felül pedig próbatanítások is segítették a fejlesztést. Az Alapítvány felajánlására az első ötszáz pénzügyi témára regisztrált iskola kinyomtatva is megkapja az óraterveket és a tanári segédleteket.

A tanév rendjébe is bekerült programsorozat új eleme a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése lesz. Két korosztály számára, három-három tanórányi tananyagot tölthetnek majd le az üzleti ötlet és együttműködés témakörében a témahét vállalkozási témájú tanóráira regisztrált iskolák.

A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy több, mint 1000 iskola regisztrált országszerte a programra, a résztvevő diákok száma meghaladja a 150 ezret. A regisztráció 2017. február 15-ével zárult le.

A Pénz7 kidolgozott tanórái, a felkészülést segítő minden írott és videó anyag, valamint a témahét kísérő programjaival kapcsolatos információk is a www.penz7.hu oldalon érhetők el. A kapcsolódó események között helyt kapnak további interaktív vetélkedők, tudományos konferencia, versenyek és pályázatok is.