PÉNZÜGYI CSÚCS VERSENY

2018.12.06.

 

– sajtó háttéranyag –

Magyarországon a pénzügyi ismeretterjesztés terén a legkiemelkedőbb szereplők, az OTP Fáy András Alapítvány, a Pénziránytű Alapítvány támogatásával a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében jött létre a Pénzügyi csúcs országos tanulmányi verseny. A Pénzügyi csúcs nagyszabású vetélkedő célja, hogy megtalálja az ország pénzügyi-gazdasági témában legtájékozottabb 7-8. évfolyamos diákjait. A versenyen összesen 300 csapat mérkőzött meg, a legjobbakat a két alapítvány összesen több mint 1 millió forint értékű nyereménnyel jutalmazta.

Az országos verseny online platformon, a Pénziránytű-BankVelem Program – a Pénziránytű Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. közös programja – keretében valósult meg szeptember és december között. A vetélkedőre három fős, 7-8. osztályos tanulókból álló csapatok jelentkezhettek egy felkészítő pedagógus vezetésével. Három online fordulót, valamint a regionális döntőt követően kerültek be a legjobb csapatok az országos döntőbe. A végső megmérettetés december 6-án – Mikulás napján – a Magyar Nemzeti Bank épületében került megrendezésre.

A jelentkező diákok elsősorban a Pénziránytű Alapítvány 2017-ben megjelent „Küldetések a pénz világában” című tankönyvéből és munkafüzetéből készülhettek fel a vetélkedőre. Ezen kívül az OFI 5-6. évfolyamos matematika munkafüzetének „Mindennapi pénzügyek fejezete”, a Pénziránytű-BankVelem Program JátékBank felülete, valamint az OTP Fáy András Alapítvány Sulibank Élményportálján megjelenő tartalmak, cikkek és vlogok segítették a versenyző csapatokat.

Az első online forduló a tudatos pénzgazdálkodás témakörét járta körül, a második a munka világát, majd a harmadik forduló a pénzügyi világban való tájékozódást helyezte fókuszba. A fordulók feladatsorai a JátékBank online platform feladattípusait tartalmazták. A regionális döntőbe továbbjutó 18 csapatnak plakátot kellett tervezniük az „életünk legfontosabb pénzügyi döntéseiről”. Közülük került az országos döntőbe a legjobb 9 csapat. Az országos döntő változatos feladatai már hat témakört, a „Küldetések a pénz világában” című tankönyv tananyagának egészét fedte le. A verseny feladatait felkért gyakorló pedagógusok készítették a célcsoport életkori sajátosságainak megfelelően.

Értékelve és díjazva a diákok szorgalmát és eredményét, valamint a felkészítő tanárok áldozatos munkáját, a szervezők értékes nyereményekben részesítették a legjobb csapatokat. A dobogós helyezést elérő csapatok okostelefont vagy tabletet kaptak, a többi döntőbe jutott versenyző és tanáraik pedig kisebb elektronikai eszközökben részesültek. A legtöbb csapatot mozgósító intézményt projektorral jutalmazta a két alapítvány.

A nyeremények mellett a Pénziránytű-BankVelem Program keretében a programba regisztrált játékosok a kérdéssorok helyes kitöltéséért okospontokat szerezhettek, amelyeket egyéni pontbankszámlájukon kamatoztathatnak, felhasználhatnak közösségi élményekre, felajánlhatják jótékony célra, vagy akár értékes ajándékokra is elkölthetik a PontBoltban.