Pénzügyi ismeretek nyáron, játékosan?

2020. július 22.
 

Balatonföldvári pénzügyi táborunkban működik a szórakozva tanulás

A Pénziránytű Alapítvány támogatásával két héten át nemcsak a Balaton habjaiban, hanem a pénzügyi- és vállalkozói ismeretek témáiban is elmerülhettek a balatonföldvári pénzügyismereti élménytábor 13-15 éves diákjai.

A Budenz József Általános Iskola Mentális Fejlesztési Alapítványának szervezésében június 29-től két egymást követő héten összesen 50 diák pénzügyi tudatossága fejlődhetett Alapítványunk támogatásának köszönhetően teljesen ingyenesen. A Balaton-parti táborban a pénzzel való helyes bánásmód különböző fortélyait élvezetes, játékos, színes, foglalkozások alkalmával sajátíthatják el a résztvevők oly módon, hogy képesek legyenek a saját életükbe beépíteni a pénzügyi ismereteket.

Csapatépítés, digitális és offline játékok, kincskeresés, tanmesék, szerepjátékok és persze strandolás, szabadtéri elfoglaltság is várta a táborozókat. Az önfeledt időtöltés alatt a gyerekek megértették, mit jelent a pénzzel való tudatos gazdálkodás, mikor és hogyan érdemes vállalkozást alapítani, milyen felelősséggel jár és mennyire szerteágazó feladatokat követel meg egy család és egy vállalkozás gazdaságos, fenntartható és környezettudatos működtetése. A csapatok saját környezettudatos termékötleteket dolgoztak ki, s a megvalósításához mini üzleti tervet, reklámfilmet, prezentációt készítettek. A levegő páratartalmából vizet készítő, több méretben is rendelkezésre álló gömbtől, a hulladékhasznosítást forradalmasító ökoszemetesig számtalan nagyon jó ötlet született, így az egyén, a család költségvetésétől a tábor végére egy vállalkozás finanszírozásának alapismeretéig is eljutottak a gyerekek.

A tábor vezetői, Titi Katalin és Tóvári Dorottya évek óta elkötelezett hívei a pénzügyi tudatosság fejlesztésének. Iskolájukban az egész tanári kart lassanként meggyőzték a téma fontosságáról. Hogyan sikerült elérniük, hogy még a testnevelést oktató kollégájuk is beépítette a pénzügyi tudatosságot tanmenetébe? Elmondásuk szerint minden kollégájuk órájára bementek, rendkívüli osztályfőnöki órákat tartottak, ellátták őket ötletekkel, hogyan tudják saját szakterületükön a pénzügyi ismereteket beemelni az óráikba. Azt talán könnyen el tudjuk képzelni, hogy matematika, történelem, vagy életvitel órába beépíthetők a mindennapi pénzügyek, de hogy lehet testnevelés órán is pénzügyekkel foglalkozni? A tanárnőknek erre is volt ötlete. Például szervezzenek kirándulásokat, iskolai sportnapokat, s készítsék el annak a költségvetését, majd elemezzék a tapasztaltakat. Minden csak kreatív ötlet kérdése – mondta Dorka néni.

A két tanárnő nemcsak a pénzügyi tudatosság iránt elkötelezett, hanem olyan módszerrel oktatnak, mely a játékosságra, a csapatmunkára, az élménypedagógiára épül. A táborban az aktív foglalkozásokat rendszeresen tarkították sportprogramokkal, kalandparkkal, vízi futóversennyel, érdekes kirándulásokkal és szabadjátékkal. Elmondásuk szerint a tanév során is minden órájukat jellemzi a játékosság és a tanulás iránti motiváció fejlesztése, így nagyon szívesen használják a Pénziránytű Alapítvány tankönyveit, applikációit, játékait.

A táborban középiskolás mentorok is a segítségükre voltak, akik csapataikat összetartották, akikre felnéztek, figyeltek a táborozók, s akik így hidat képeztek a felnőttek és az általános iskolás diákok között. A programok alakításában a gyerekeknek is kikérték a véleményét, így úgy érezték, ők is számítanak, s minden úgy zajlik, ahogy ők szeretnék. Az esti, gitárszóval kísért tábortüzek, a közös csapatcélok, a jó hangulat és a hasznos ismeretek összehozták a gyerekeket. Új barátságok szövődtek, mindamellett, hogy saját bevallásuk szerint nyáron ennyit még sohasem tanultak. Igen, a tanulás lehet élvezetes és bizony nemcsak az iskolában, padokban, hanem a Balaton partján is megvalósulhat. Ahogy Kati és Dorka néni fogalmazott: - Nem varázslat, hanem kreativitás és hozzáállás kérdése az egész, s a gyerekek motiváltan, örömmel vetik rá magukat még a pénzügyi ismeretekre is.