Pénzügyi személyiségteszt a pénziránytű.hu-n

2015.08.12.

Magyarországon egyedülálló pénzügyi személyiségteszt jelent meg a Pénziránytű Alapítvány honlapján (www.penziranytu.hu). A kitöltők megismerhetik saját pénzügyi szokásaikat, erősségeiket, gyengeségeiket, ami pénzügyeik sikeres és tudatos kezelésének alapfeltétele.

A kérdőív 36 kérdésből álló úgynevezett Likert skála. A kitöltők egytől ötig értékelhetik, hogy mennyire jellemző rájuk egy-egy tulajdonság, viselkedés. Olyan kérdésekre kell válaszolniuk, mint például: Előfordul, hogy egy nagyobb bevásárlás során többet költök, mint terveztem; Készítek uzsonnát, hogy ne a büfében vásároljunk; A sárga csekkek a sírba visznek, vagy Pontosan tudom, minek mennyi az ára.

Az értékelés során hat személyiségdimenzió mentén rajzolódik ki a pénzügyi személyiség profil. A hat dimenzió: 1. Árérzékenység, 2. Pénzügyi tervezés, 3. Mértéktartás, 4. Takarékosság, 5. Szorgalom, 6. Pénzügyi tudatosság. A kitöltés után az online alkalmazás azonnal kiértékeli az elért eredményt, és megrajzolja a pénzügyi személyiség profilt. A felhasználó az egyes dimenziókban elért pontszámai alapján egy rövid leírást is olvashat az adott területen megmutatkozó pénzügyi tulajdonságairól; illetve ezeknek megfelelően tanácsokat, esetleg bátorítást kaphat. Az önismereti kérdőív segítségével tehát bárki kidolgozhatja személyre szabott pénzügyi akciótervét.

A pénzügyi személyiségteszt kidolgozója dr. Németh Erzsébet szociálpszichológus, egyetemi tanár, aki nem mellesleg az Állami Számvevőszék pénzügyi kultúra munkacsoportjának vezetője, így a Pénziránytű Alapítvány egyik legfontosabb szakmai együttműködő partnere. A két szervezet együttműködése a pénzügyi kultúra jelentésének azonos megközelítésén nyugszik, melynek értelmében a fogalom elsősorban nem az elméleti ismereteket jelenti, hanem olyan pénzügyi tudást, amelynek segítségével az emberek képesek tudatos és körültekintő döntéseket hozni. A körültekintő döntésekhez pedig elsősorban magunkat kell jól megismernünk. Ebben jelent nagy segítséget a kérdőív.