Pénzügyi tervezést igényel a tanévkezdés

2017. augusztus 30.
 

A szeptemberi iskolakezdés sok család pénztárcáját terheli meg. Annak ellenére, hogy egyre többeknek a tankönyvekért már nem kell fizetni, számos más eszközt szükséges beszerezni. Sok szülő nem engedheti meg magának, hogy spórolás nélkül az adott havi jövedelméből finanszírozza gyermeke tanévkezdését, ezért a pénzügyi tervezés elengedhetetlen fontosságú.

Még ha a tankönyvekért nem is kell fizetni, az egyéb iskolai felszerelések költsége így is meghaladhatja a család „szabad” pénzügyi keretét. Az általános iskolát kezdő elsős diákoktól már teljes felszerelést várnak el, hiszen az iskolatáskán, tolltartón, füzeteken és írószereken kívül színes papírokat, ollót, ragasztót és gyurmát kérnek technika órára, rajzlapokat, krétát, temperát, vízfestéket, filctollat stb. rajzórára. Ezen kívül szükségük van még tisztasági csomagra, és tornazsákra is. A következő években például a rajz- és technika órára előírt „csomagot” már csak pótolni kell, viszont a testnevelés felszerelést szinte minden évben cserélni kell. Az iskolatáskát, tolltartót és akár az írószereket is lehet több évig használni - abban az esetben, ha vigyáznak rájuk.

Az iskolatáskák ára kb. 4 ezer és 20 ezer forint között mozog, attól függően, hogy milyen márkájú, milyen minta vagy mesefigura van rajtuk. A tolltartók árai is igen szélsőségesek, hiszen a legolcsóbb töltetlen kb. 800-1000 forint, a legdrágább viszont akár a 7-8 ezer forintot is elérheti. Az írószerek között is nagy differencia érzékelhető, hiszen lehet például tollat venni 100 forintért és 2 ezer forintért is. A további szükséges felszerelést akár már előre összeállított csomagban is meg lehet vásárolni, amelyek ára 10-20 ezer forint között mozog.

A középiskolás tanulóknak ma már szinte elengedhetetlen –ha addig még nem volt – egy saját számítógép vagy egyéb számítástechnikai eszköz, amely jelentős kiadást okozhat a családi költségvetésben. Ezen kívül, ha másik városban kezdik a középiskolát, már a bejárás és esetleg a lakhatás költségéről is gondoskodnia kell a szülőknek egész évben. A középiskolai   diákoknak alapvetően ingyenesek, de az étkezés költségét ott is fizetni kell.

Érdemes tehát előre, időben összegyűjteni, és listát írni azokról a termékekről, amelyeket meg kell vásárolni az iskolakezdés előtt, és megtervezni, hogy ezek kalkulált összegét milyen forrásból finanszírozzák majd. Ha már júniusban megvan a listánk, akkor a költségeket szét tudjuk osztani a júliusi, augusztusi és szeptemberi családi bevételek terhére, így nem augusztus végén vagy szeptember elején fő a fejünk egyszerre a sok kiadás miatt.

A terhek csökkentéséhez érdemes utánanézni az elérhető önkormányzati támogatásoknak is, illetve a munkáltató is adhat a cafetéria részeként évente egyszeri alkalommal iskolakezdési támogatást - utalvány formájában - a családi pótlékra jogosult szülő(k)nek. A tervezésbe a gyerekeket is célszerű belevonni, hiszen ez egy remek alkalom lehet arra, hogy megtanulják, hogy elengedhetetlen a pénzügyi tervezés, és a későbbiekben már a saját életükben is hasznosítani tudják majd.