A pénzügyi tudatosság és a zöld szemlélet találkozása

2020. november 20.

- Megérkezett a középiskolásoknak készült Zöldiránytű mobilapplikáció -

 

A fenntartható szemléletet és a tudatos pénzügyi magatartást ötvözi a Pénziránytű Alapítvány legújabb, a Z generáció igényeire szabott edutainment eszköze, mely a középiskolásoknak nyújt támogatást abban, hogy mindennapi döntéseikben egyszerre tudjanak ökotudatosan és pénztárcakímélő módon gondolkodni. Az ingyenesen elérhető Zöldiránytű mobilapplikáció akár a PÉNZ7 tanórákat is hatékonyan kiegészítheti majd, de a középiskolai tanárok mindennapi oktató munkájába is egyszerűen beépíthető.

A Pénziránytű Alapítvány megalakulása óta szívügyének tekinti a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztését, az utóbbi években azonban - összhangban a fenntarthatóságot szem előtt tartó szemlélettel - a mindennapi pénzügyi döntések sorát egy új dimenzióval is kiegészítettük. Az elmúlt tanévben a diákoknak kiírt kisfilmpályázat a fiatalok Zöld pénzügyeit járta körül, az idei tanév indulásakor pedig közösségi média felületeinken is a zöld gondolatok domináltak. Nagysikerű online digitális akadémiánk pénzügyi moduljába is beépültek az ökotudatos gondolatok, s a szeptemberi képzésen résztvevő pedagógusokkal közösen havi Kahoot kvízeink is a zöld családi költségvetés témáját járták körül. A ráhangolódás közben pedig elkészült az Alapítvány legújabb fejlesztése, a középiskolásokat célzó Zöldiránytű mobilapplikáció, mely már ingyenesen letölthető az online áruházakból.

A Zöldiránytű alkalmazás a 14-20 éves korosztály hétköznapjaitól egészen a fiatal felnőttkorban elérkező, hosszú távra szóló választási lehetőségekig térképezi fel a diákok élethelyzeteit. Az app hasznos tippekkel, érdekes sztorikkal, játékos kvízekkel, véleményszavazásokkal és a pénzügyi döntésekkel, valamint az ökotudatossággal foglalkozó friss oldalakra való kitekintéssel segíti a diákok szemléletformálását.

A Zöldiránytű mobilapp egyben segítség lehet a digitális munkarendre átállt iskolák tanárai számára is, hiszen a mindennapi, apró pénzügyi döntések jelentőségét valóban a diákok hétköznapjain keresztül teszi szemléletessé. A mobilapp fejezeteit lépésről lépésre feldolgozva, majd a kvízkérdések helyes megoldásait közösen megbeszélve osztályfőnöki, életvitel, vagy etika órán izgalmas viták kerekedhetnek, de az ökotudatos döntések családi pénztárcára gyakorolt hatásával a matematika órák is élvezetesebbé tehetők.

Egyre több pedagógus ismeri fel, hogy a mobileszközök iskolai kitiltása helyett azok irányított órai felhasználása a diákok motivációját is növeli és figyelmüket is könnyebb a megfelelő platformokra irányítani. A zöld szemlélet iránt ráadásul a Z generáció igen fogékony. Fontos számukra a jövő, trendinek tartják az ökotudatosságot, s hajlandóak is lemondani kényelmük egy részéről, ha ezzel a fenntarthatóságot szolgálják. Ugyanakkor a pénz is fontos szerepet tölt be az életükben, egyre több diák ismeri fel, hogy életének szerves részét képezi, hogy pénzügyeiben is tudatos legyen. Reményeink szerint ezeket a belső motivációkat is felébreszti a fiatalos designelemekkel, tanulságos és meglepő sztorikkal, meghökkentő adatokkal fűszerezett Zöldiránytű app.

A Zöldiránytű mobilalkalmazás amellett, hogy egy élvezetes, szórakoztató szemléletformáló eszköz a tanárok kezében, várhatóan nagy segítséget fog jelenteni a 2021. március 1-5. között megrendezésre kerülő PÉNZ7, valamint a tavaszi Fenntarthatósági témahét interaktív tanóráinak megtartásában. Terveink szerint egyben segít majd felkészülni a hamarosan meghirdetésre kerülő BankCode 2021 országos pénzügyi tanulmányi verseny egyes fordulóira is.

Jószívvel ajánljuk minden 14 év feletti diák és középiskolában oktató tanár számára az online áruházakból ingyenes letölthető Zöldiránytű mobilappot, mely az általános iskolások számára készült Pénzügyi Hősképző és a középiskolás korosztályt célzó Értem a pénzem mobilalkalmazások után a harmadik, a Z generáció játékos és digitális pénzügyi nevelése céljából készült applikációnk. A Zöldiránytű elérhető honlapunkról is a Kiadványok menüpont alatt.