Rendhagyó workshop diákoknak és tanároknak a Magyar Nemzeti Bankban

2019. május 2.
 

Április 16-án a Magyar Nemzeti Bank Antall József Konferenciaközpontjában került megrendezésre a Pénziránytű Alapítvány tavaszi workshopja, fókuszba helyezve a pénzügyi tudatosság fejlesztését. A program keretében a vendégek a Pénziránytű Alapítvány és a Budapesti Értéktőzsde szakmai előadásai mellett interaktív pódiumbeszélgetésen, izgalmas kvízjátékon és ünnepélyes díjátadásokon vettek részt.

A 2008-ban létrejött Alapítvány – amelynek alapítói a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a Diákhitel Központ – küldetése a magyar lakosság, ezen belül is elsősorban az iskolás korosztály pénzügyi tudatosságának fejlesztése. A pénzügyi nevelésben elkötelezett középiskolákból álló iskolahálózatának tagjai számára minden tanévben két workshopot szervez, ahol a szakmai - pedagógiai előadások mellett az Alapítvány különböző programjainak, pályázatainak, versenyeinek értékelése, valamint az azokon legjobban teljesítők díjazására is sor kerül. Az ünnepélyes díjátadásoknak és a délutáni kvízjátéknak köszönhetően a mostani rendezvényen a pedagógusok mellett a diákok is a középpontba kerültek.

Az esemény megnyitójaként Bernáth Julianna oktatási igazgatóhelyettes köszöntő beszédében elmondta, hogy az Alapítvány általános és középiskolásoknak szóló tankönyveiből már több mint 200 ezer diák tanulhat. „A legújabb, Számoljunk a befektetésekkel! című matematika példatár a mindennapokban velünk élő pénzügyi matematikát ötvözi az élményalapú tanulással és az innovatív, digitális megoldásokkal, amelyet a következő tanévben 9-12. évfolyamosok számára várhatóan 300 000 példányban küldünk ingyenesen az oktatási intézmények számára.” – tette hozzá.

A szakmai program részeként Merényi Zsuzsanna, az Alapítvány oktatási igazgatója adott átfogó képet a Pénziránytű Alapítvány diákokat célzó lehetőségeiről. Hangsúlyozta, hogy haladva a korszellemmel, az Alapítvány kiemelt célja a tanulók digitális platformokon történő elérése, ezért e-learning tananyagokat, valamint pénzügyi oktatójátékot, mobilapplikációt fejlesztettek és a fiatalok számára Pénzbook néven Facebook oldalt is üzemeltetnek.

Körmöczi Dániel, a Budapesti Értéktőzsde értékesítés és marketing igazgatója a BÉT és a Pénziránytű közös online tőzsdejátéka, a Részvényfutam eredményeit értékelte. A játékban február és március folyamán, 24 kereskedési napon keresztül virtuális tőkével, de valós értékpapírokkal kereskedhettek a játékba regisztráló diákok, tanárok és szülők. A tőzsde valóságos világát leképező játék során a versenyzők az elért 2,5 százalékos átlaghozamaikkal messze túlszárnyalták a játék időszakára érvényes 1,7 százalékos BUX index emelkedést, és a tíz legügyesebb versenyző, kereskedései révén átlagosan 15,7 százalékos hozamot ért el.

A délelőtti programot ünnepélyes díjátadás zárta: a Részvényfutam győztes tanulói, pedagógusai és iskoláin kívül az Alapítvány idei kisfilm pályázatának díjazott csapatai, valamint a Pénziránytű Tanári Díj nyertesei vehették át megérdemelt jutalmaikat.

A délután során a workshop teljesen új irányt vett, amelynek célközönsége immáron kimondottan az Alapítvány és a Diákhitel Központ együttműködésében idén megvalósuló „Pénzre váltható tudás” projektnapokhoz köthető pedagógusból és diákokból álló csapatok voltak. A csapatok először egy interaktív pódiumbeszélgetésen vettek részt, ahol Garami Gábor rádiós műsorvezető celebrálásával az Alapítvány és a Diákhitel Központ egy-egy képviselője, egy budapesti szakgimnázium tanára, és Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana együttes énekesnője beszélgetett a pénzügyi tudatosság fontosságáról, és a három éves múltra visszatekintő projektnapok tapasztalatairól. A beszélgetés az iskolák körében egyre népszerűbb Kahoot! alkalmazás segítségével vált interaktívvá, amelynek segítségével a közönség soraiban ülő diákok és tanárok is kinyilváníthatták véleményüket különböző, a hétköznapi pénzkezelést érintő témákban.

A programot egy rendkívül izgalmas online kvízjáték koronázta meg: az ország 16 különböző középiskolájából érkező csapat mérkőzhetett meg egymással az értékes nyereményekért, ugyancsak a Kahoot! alkalmazás segítségével. Az első három helyezett csapat 200, 150, illetve 100 ezer forint értékű digitális oktatási eszköz támogatást nyert iskolája számára.