Sikeresen végződtek a „Pénzre váltható tudás 2018” projektnapok

2018. június 20.
 

A tavalyi program sikerére alapozva az idei tanév végén ismét megrendezésre kerültek a Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ Zrt. közös szervezésében a „Pénzre váltható tudás” projektnapok, amelynek keretében a diákok - többek között - közismert vendégek pénzügyekkel kapcsolatos tapasztalataival, hozzáállásával és szokásaival ismerkedhettek meg.

A Pénziránytű Iskolahálózat pályázatának keretében a tavalyi évhez képest eggyel több, azaz hét intézmény kapott lehetőséget a projektnapok megrendezésére, amelyek május 25. és június 14. között zajlottak le az ország különböző pontján, 10-11. évfolyamos diákok részvételével.

A rendezvény két interaktív tanórával indult, amelyek témája a pénzügyi tervezés 16-18 évesen volt. Ezeket a tréningeket a helyszínt adó intézmények - előzetesen az Alapítvány által előzetesen felkészített - szaktanárai vezették 20-25 fős csoportokban. A foglalkozásokon a diákok szembesülhettek azzal, mennyibe kerül például egy-egy nyári fesztivál vagy külföldi nyelvtanulás, a jogosítvány megszerzése vagy egy félév a felsőoktatásban, és végiggondolhatták, mikor és milyen bevételi forrásokkal kell rendelkezniük, hogy ezen céljaikat, vágyaikat megvalósíthassák.

A programok egy pódiumbeszélgetéssel folytatódtak Garami Gábor rádiós műsorvezető moderálásával, közismert vendégek részvételével. A helyszíneken a Blahalousiana együttes tagjai, a magyar jégkorong válogatott játékosai és Balázsovits Edit színművész mellett egy jelenlegi tanuló, és egy, a szakmájában sikeres volt diák is bekapcsolódott az interaktív beszélgetésbe, amely során saját tapasztalataikat, véleményüket osztották meg többek között a zsebpénzről, a költségvetés készítéséről, a megtakarításokról.

A nap zárásaként a diákok egy Kahoot! kvízjátékban vehettek részt, amelynek során 15 kérdés helyes megválaszolásával helyszínenként akár 300 ezer forint összegű támogatást is nyerhettek iskolájuk alapítványa számára. A tanórák és a kvízkérdések nagy része az Alapítvány 2018 tavaszán aktualizált „Értem a pénzem” című kiadványának ismeretanyagára alapozott, amelyet a résztvevő diákok a projektnapok előtt elsőként vehettek kézbe. Az ismeretterjesztő füzet az Alapítvány honlapján is elérhető és letölthető: itt

A hét helyszínen végül összesen több, mint másfél millió forintot gyűjtöttek tudásukkal a tanulók saját iskolájuk alapítványának, valamint a kvízjáték három legügyesebb tanulója és a pódiumbeszélgetésen részt vevő diák is egy-egy ajándékcsomaggal gazdagodott.

„Pénzre váltható tudás 2018” projektnapok helyszínei és időpontjai:

  • május 25. BGSZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Budapest
  • május 28. DSZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Dunaújváros
  • május 31. GYMSZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr
  • június 11. Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium, Nyíregyháza
  • június 12. DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma, Debrecen
  • június 13. Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Hatvan
  • június 14. Dobó István Gimnázium, Eger