Sikeresen zárult a Pénzügyi hét Miskolcon

2017. október 4.
 

2017. szeptember 25-28. között egyedülálló kezdeményezésként Pénzügyi hetet tartottak Miskolcon. A sikerrel zárult program a városvezetés kezdeményezésére, a város és a Pénziránytű Alapítvány összefogásával jött létre azzal a céllal, hogy a miskolci általános- és középiskolai diákok pénzügyi tudatosságát fejlesszék játékos és interaktív foglalkozások keretében.

A hét során a BankVelem Utazó Iskolája minden nap egy-egy általános iskolába vitte el két éve futó igen népszerű foglalkozásait. Délelőttönként rendhagyó pénzügyi órákat, délután pedig játszóházat tartottak a 8-14 éves diákoknak.

A Mobidik, azaz a Mobil Digitális Iskola a Fazekas Utcai Általános Iskola udvarán várta a legmodernebb eszközökkel felszerelt utazó digitális tantermében délelőttönként a város általános- és középiskoláinak diákjait, délután pedig tanáraikat. Az izgalmas bemutató órákon és foglalkozásokon a legmodernebb technikai eszközök és digitális oktatási szoftverek, online gazdasági játékok segítségével tesztelhették pénzügyi ismereteiket a gyerekek és a pedagógusok.

Szeptember 28-án a Pénzügyi hetet egy tartalmas szakmai nap zárta. A program délelőtti része az Avasi Gimnázium dísztermében került megrendezésre, az iskola 10. évfolyamos diákjainak, a város alap és középfokú intézményeinek vezetői, pedagógusai, a tankerület és a Szakképzési Centrum vezetői, a Miskolci Egyetem, és a Polgármesteri Hivatal képviselőinek részvételével.

A szakmai napot Miskolc polgármestere, Dr. Kriza Ákos nyitotta meg. A pénzügyi hét programjainak tartalmát biztosító Pénziránytű Alapítvány nevében Czapák Dóra ügyvezető igazgató és Merényi Zsuzsanna oktatási igazgató köszöntötte a résztvevőket, ezután pedig Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár tartott bemutató órát államháztartás és költségvetés témájában. Az előadás után a Kahoot! alkalmazás segítségével a diákok a témához kapcsolódó kvíz segítségével rögtön tesztelhették is frissen szerzett tudásukat, az első három helyezett a taps mellett jutalmul Pénziránytű ajándékcsomagot vehetett át.

Egy rövid szünet után a pedagógusok részére folytatódott a program: az általános iskolai és középiskolai tanároknak külön szekcióban tartott tájékoztatót az Alapítvány arról, hogy milyen eszközökkel, programokkal, lehetőségekkel tudja segíteni a pénzügyi nevelésben elkötelezett pedagógusokat és iskolákat. Merényi Zsuzsanna és helyettese, Bernáth Julianna bemutatta az ingyenes iskolahálózatokat és színes szakmai programjukat, tájékoztatták a résztvevőket az ingyenes akkreditált tanár továbbképzésekről, valamint a 7-8. évfolyamos diákoknak szóló Küldetések a pénz világában című és a 9-10.-eseknek szóló Iránytű a pénzügyekhez című tankönyvről.

A szakmai program délután a Földes Ferenc Gimnáziumban az „Értem  pénzem” projektnappal zárult. Az iskola 10. évfolyamos diákjai – akik a héten előzetesen pénzügyi tanórákon kezdhették el „érteni a pénzüket” - két helyi sikeres vállalkozó és az évfolyam egy képviselője részvételével a pénzügyi tudatosságról szóló interaktív pódiumbeszélgetés résztvevői lehettek, majd egy online kvíz során a három legügyesebb diák Pénziránytű ajándékcsomagot nyerhetett.

A pénzügyi nevelésben elkötelezett pedagógusok további támogatása érdekében a szakmai napon részt vevő tanárok, valamint a programnak helyet adó két gimnázium könyvtára számára az Alapítvány ingyenes példányokat biztosított a tankönyveiből; bízva abban, hogy a programhét során a város tanárai és diákjai kedvet kaptak a folytatáshoz, a mindennapi pénzügyekkel való további ismerkedéshez is.